S kysnutým cestom býva napríklad pri závinoch niekedy problém, že na druhý deň je pomerne suché a nepomôže mu ani plnka vo vnútri. Ako pripraviť vláčne kysnuté cesto, ktoré vám neuschne ani nestvrdne? Máme recept, ktorý sa v rodine traduje dlhšie ako 30 rokov.
- 1 kg hladkej múky špeciál
- 3 žĺtka
- 3 PL cukru
- trošku soli
- 1 kocka droždia
- 1/2 prášku do pečiva
- sneh z 3 bielkov
- 3 dcl oleja
- 1/2 litra mlieka
Postup:
- Vajíčka si najskôr oddelíme a z bielkov vypracujeme sneh. V miske zmiešame všetky suroviny a miesime cesto. Sneh primiešame po častiach ako posledný.
- Cesto miesime naozaj dôkladne, trvá to aj 20 minút. Potom ho necháme v mise podkysnúť pod utierkou. Ak ideme robiť buchty, z cesta ich rovno vypracujeme, naukladáme na plech a až tak necháme kysnúť.
- Pokiaľ ideme robiť závin, cesto plníme až po vykysnutí. Akúkoľvek dobrotu pečieme, je potrebné po dopečení cesto potrieť vlažnou vodou. Dobrú chuť.