Krémeš s postrúhanými jablkami je jeden z najobľúbenejších zákuskov, ktoré doma môžete pripraviť. Inšpiráciu sme našli u pani Aleny, ktorá ho pripravuje podľa nasledovného receptu.
Jablková plnka
- 1 kg jabĺk
- 2 vanilkové cukre
- Zlatý klas
Cesto
- 5 vajec
- 150 gramov práškového cukru
- 3 PL vody
- 150 gramov polohrubej múky
- prášok do pečiva
Krém
- 700 ml mlieka
- 2 Zlaté klasy
- 40 gramov cukru
- 1 PL hladkej múky
- 200 gramov masla
- 100 gramov práškového cukru
- šľahačka a strúhaná čokoláda
Postup:
- Jablká si očistíme a nastrúhame. Podusíme ich spolu s vanilkovým cukrom a pridáme aj Zlatý klas. Na plech si dáme alobal alebo papier na pečenie a jablká rozložíme na spodok.
- V miske si žĺtka zmiešame s cukrom a pridávame vodu po lyžiciach. Potom pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec aj vymiešaný sneh z bielkov. Cesto vylejeme na jablká a dáme piecť. Teplota pečenia je 180 stupňov a doba pečenia okolo 30 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku. V mlieku uvaríme Zlaté klasy, pridáme cukor a múku. Keď nám zhustne, necháme ho vychladnúť. Potom do krému prišľaháme maslo a práškový cukor. Upečené cesto s jablkami prevrátime a na jablká navrstvíme puding. Na vrch už len vyšľahaná šľahačka a nastrúhaná čokoláda. Dáme vychladiť a nakrájame. Dobrú chuť.