Tento koláč poznajú naozaj všetci a je veľmi obľúbený. Jemná tvarohová plnka a dve vrstvy kakaového cesta. Pripraviť ho môžete do tortovej formy alebo na plech. Tip na víkend, ktorému sa poteší celá rodina.
Cesto
- 300 gramov hladkej múky
- 100 gramov práškového cukru
- 190 gramov masla
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 žĺtok
- 4 PL kakaa
Tvarohová plnka
- 500 gramov jemného tvarohu
- 120 gramov práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- citrónová kôra
- 2 žĺtky
- 3 bielky
Postup:
- V miske si vymiešame suroviny na cesto a dobre ich premiešame. Hutné cesto dáme na 1 hodinu do chladničky. Keď je dobre vychladené, nastrúhame polovicu na papier na pečenie, ktorý máme na plechu.
- Na cesto dáme tvarohovú plnku. Tú pripravíme tak, že tvaroh najskôr vymiešame s cukrom, pridáme vanilkový a aj citrónovú kôru a 2 žĺtky. Na záver primiešavame sneh z bielkov.
- Keď navrstvíme tvarohovú plnku, môžeme na ňu poukladať aj nejaké ovocie. Cesto celé prikryjeme druhou nastrúhanou časťou cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút a potom pri teplote 150 stupňov ešte 20 minút. Koláč necháme vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť.
Lucia M.