Máte radi mozzarellu? Skvele sa hodí do šalátov ale samozrejme aj na chlebík. Je súčasťou každej pizze a niektorý si ju krájajú aj na cestoviny. Chcete ju vyskúšať vyrobiť aj doma? Nie je to až také zložité, ako by ste si mysleli, hotová je už za 20 minút.
Na domácu mozzarellu budeme potrebovať:
- 4 litre čerstvého kravského mlieka
- 1 ČL kyseliny citrónovej
- 1/2 ČL jablčného octu
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL syridla
Postup:
- Do veľkého hrnca si nalejeme mlieko a začneme ho zarievať. Ideálne je použiť teplomer, aby sme mali prehľad o tom, ako veľmi je mlieko horúce. Malo by mať asi 55 stupňov najviac. Základ je, aby mlieko nevrelo. Keď máme požadovanú teplotu, odstránime z plameňa a primiešame kyselinu citrónovú a jablčný ocot.
- Hmota začne postupne hrudkovatieť a bude plávať na povrchu. Vtedy primiešame syridlo a počkáme 3-5 minút. Celú zmes prepláchneme v sitku a z hrudiek vytlačíme čo najviac tekutiny. Celú zmes dáme do misky a pridáme soľ.
- Premiešame a dáme na 1 minútu do mikrovlnky pri nízkej teplote. Opäť vytlačíme prebytočnú tekutinu. Premiešame a opäť dáme do mikrovlnky na 60 sekúnd. Postup s prebytočnou tekutinou opakujeme.
- Mozzarellu zohrejeme na 30 sekúnd ešte dvakrát. Už by mala vyzerať ako roztopený syr. Opäť sa zbavíme prebytočnej tekutiny a vyformujeme hrudku. Hrudku syra necháme vychladnúť a uskladníme do chladničky, kde nám vydrží aj týždeň. Dobrú chuť.
Lucia M., glutenfreerecipebox