Známy lahodný zákusok, ktorý na Slovensku ľudovo voláme Oblížprst. Jeho chuť očarila nejedného cukrára a tak sa dnes pripravuje v mnohých domácnostiach s menšími alebo väčšími obmenami v recepte. Tento čokoládový od pani Miroslavy je naozaj originálny.
Na čokoládový oblížprst budeme potrebovať:
Na piškótu
- 5 vajec
- 5 PL práškového cukru
- 3 PL hrubej múky
- 3 PL kakaa
Na krém
- kakaový puding
- 2 dcl mlieka
- 250 gramov masla
- 125 hramov cukru
- 50 gramov čokolády
Na penu
- 5 bielok
- 250 gramov práškového cukru
- strúhaná čokoláda na posypanie
Postup:
- Najskôr si upečieme piškótu. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, pridáme vyšľahaný sneh z bielkov, múku a na koniec aj kakao. Miešame jemne, sneh dobre zapracujeme do cesta, no snažíme sa, aby ostalo vláčne. Cesto vylejeme na plech a pečieme pri teplote 160 stupňov asi 25 minút. Necháme dobre vychladnúť.
- Medzitým si uvaríme puding, ktorý potom miešame do vychladnutia tak, aby nám neostali hrudky. Vyšľaháme si maslo s cukrom a roztopenou čokoládou a pridáme aj puding. Maslový krém navrstvíme na upečenú piškótu.
- Nad parou si potom vyšľaháme bielka a práškový cukor do hustej peny. Tú navrstvíme ako poslednú a na vrch koláč ozdobíme nastrúhanou čokoládou. Koláč dáme do chladničky dobre stuhnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť.
Lucia M.