Čokoládové kocky sú dezert, ktorý budete vždy radi podávať. Vyrovná sa aj kakaovým zákuskom z cukrárne. Máte chuť na výborný koláč, ktorý sa zje rýchlosťou blesku? Vyskúšajte tento rodinný recept. Cesto ľahké ako obláčik a čokoládová poleva, ktorá nepraská, keď ju krájate. Všetko, čo by ste si mohli želať. Toto je naozaj dokonalosť na tanieri a ku káve je to značka ideál.
Na čokoládové kocky s krémom budeme potrebovať:
Cesto
- 5 vajec
- 3 PL oleja
- 5 PL vody
- 2 PL kakaa
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 10 PL cukru
- 8 PL múky
Krém
- 500 ml smotany na šľahanie
- 2 mliečne čokolády
- 1 želatína
Poleva
- 1 čokoláda
- trochu smotany
- lekvár
Postup:
- V miske si najskôr zmiešame žĺtky, olej, vodu a polovicu cukru. Vznikne nám penivá hustejšia hmota. Bielka vyšľaháme s druhou polovicou cukru do snehu. V miske si zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva. postupne pridávame bielkovú aj žĺtkovú hmotu a vláčne cesto nalejeme na plech a papier na pečenie. Dáme piecť na 160 stupňov a asi na 15-20 minút. Otestujeme špajdlou.
- Medzitým si pripravíme krém. Čokoládu roztopíme nad parou. Šľahačku vyšľaháme a vychladnutú čokoládu prilievame po kúskoch a šľaháme do peny. Želatínu pripravíme podľa návodu a pridávame ju nakoniec do krému.
- Jednu čokoládu si ešte roztopíme na polevu, pridáme trochu smotany, aby nám vznikla ganache poleva, ktorá sa neláme a nepraská.
- Upečené cesto prekrojíme na polovicu. Na spodnú vrstvu dáme džem a na džem navrstvíme krém. Zakryjeme druhou polovicou cesta a na vrch ide opäť krém. Ten roztrieme aj po bokoch. Na vrch dáme polevu a koláč dáme do chladničky na noc. Nakrájame a podávame. Dobrú chuť.
Lucia M.