Sladká dobrota, ktorá vzíde z poctivého domáceho pečenia. Pudingový kakaový pletenec by sme najradšej jedli každý deň. Recept pochádza z dielne pani Milky, ktorá má recept od susedky. Darmo, najlepšie recepty sa presne takto „dedia“ od človeka k človeku. Kto by ochutnal?
Cesto
- 500 ml studeného mlieka
- 4 PL kakaa
- 1 čokoládový puding v prášku ,1 PL hladkej múky
- 150 g krupicového cukru
- 150 g zmäknutého masla
Plnka
- 500 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 200 g zmäknutého masla
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 kocka droždia
- 2 bielky
- štipka soli
Na potretie
Postup:
- Najskôr si pripravíme plnku, aby nám dobre vychladla. V menšom hrnci si v studenom mlieku rozmiešame preosiate kakao, pudingový prášok a krupicový cukor. Za stáleho miešania privedieme k varu a uvaríme hustý puding. Necháme ho trochu vychladnúť a do vlažného postupne pridáme zmäknuté maslo, ktoré sa v pudingu rozpustí. Dôkladne premiešame a necháme vychladiť v chladničke.
- Kým plnka chladne, pripravíme si cesto. V miske si zmiešame múku, práškový cukor, zmäknuté maslo, vlažné mlieko a rozdrobené droždie Pridáme sneh z 2 bielkov, ktorý sme si vyšľahali spolu so štipkou soli. Cesto miesime, až kým sa nezačne oddeľovať od stien misky. Ak je príliš tuhé, môžeme ho zriediť trochou vlažného mlieka, ktoré pridávame po lyžiciach. Cesto netreba nechať kysnúť, ale hneď ho naplníme čokoládovou plnkou.
- Cesto si preložíme na pomúčenú dosku a ešte trochu rukami premiesime. Bochník cesta rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré rozvaľkáme na asi 0,5 cm hrubé obdĺžniky. Každú časť cesta potrieme 3-4 lyžicami čokoládového pudingu a cesto zrolujeme.
- Dve zrolované cestá na jednom konci spojíme a prepletieme jedno cez druhé. Vzniknú nám tak 2 záviny, ktoré opatrne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme roztopeným maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút. Ihneď po upečení potrieme zvyšným roztopeným maslom. Dobrú chuť.