Chcete na raňajky jemné pečivo, ktoré môžete natrieť maslom a džemom? Vyskúšajte sladké pletenky s mandľami a brusnicami, ktoré chutia vynikajúco a veľmi podobne ako vianočka. Posypať ich môžete aj makom a do cesta primiešať namiesto brusníc hrozienka. V sobotu si na raňajkách pochutila celá rodina.
- 1 kg hladkej múky
- 100 ml oleja
- 1 PL masti
- 1 ČL soli
- 1 vanilkový cukor
- 50 gramov cukru
- voda podľa potreby
- 1 vajíčko
- brusnice
- mandle
Kvások
- 200 ml vlažného mlieka
- 1 PL cukor
- 2 droždia
Postup:
- Najskôr si vymiešame kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia. Po 15 minútach ho zmiešame s ostatnými surovinami a miesime cesto. Pridávame aj sušené brusnice. Cesto necháme podkysnúť.
- Potom ho dáme na lopár a rozdelíme na 12 častí. Z každej časti vyšúľame 50 cm valček. Spodný koniec zahneme a urobíme takú slučku, vezmeme do ruky druhý koniec a pretiahneme ho cez slučku, potom zoberieme do ruky spodnú časť a pretočíme ju zľava doprava.
- Zvyšný druhý koniec vložíme do spodného otvoru. Pletenky uložíme na plech vyložený papierom a necháme ich 25 minút kysnúť. Potrieme ich vajíčkom, posypeme mandľami a pečieme pri 180°C asi 15 minút. Vyberieme a potrieme maslom. Dobrú chuť.
Lucia M.