Domáce šišky sme tentokrát vylepšili o penu. Môžete pripraviť marhuľovú, ríbezľovú, jahodovú alebo z lesného ovocia. Stačí zvoliť džem aký chcete a pena je za chvíľu hotová. Chutia výborne a otvárajú tak fašiangovú sezónu, ktorá bude o chvíľu v plnom prúde.
- 500 gramov hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 50 gramov cukru
- 1 kocka droždia
- 4 žĺtky
- 4 PL roztopeného masla
- 4 PL rumu
- štipka soli
Na penu
- 4 bielka
- 200 gramov cukru
- džem
Postup:
- Na šišky si najskôr urobíme kvások z mlieka, cukru a droždia. Po asi 20 minútach zmiešame s ostatnými surovinami a cesto necháme dobre nakysnúť. Následne ho vyvaľkáme a povykrajujeme okrúhle šišky. Tie smažíme v horúcom oleji a necháme ich odkvapkať na servítke.
- Penu pripravíme tak, že bielka nad parou vyšľaháme spolu s cukrom do hustej peny a na záver pridáme pár lyžíc obľúbeného džemu. Miešame zľahka metličkou, kým nemá pena požadovanú konzistenciu. Potom už len navrstvíme a papáme. Dobrú chuť.