Nedávno sme vám priniesli recept na domáci HOP-ŠUP chlebík, rožky a dokonca aj kaiserky. Posledným receptom do zbierky ostali domáce pletenky, ktoré môžete posypať sezamom, makom alebo soľou či rascou. Chutia vynikajúco, recept je klasický, s kysnutým cestom. Ak neviete, ako pletenku upliesť, stačí sa inšpirovať v sekcii videá na youtube.
- 1 kg hladkej múky
- 6 dl mlieka
- 1 dl vody
- 2 ČL soli
- 4 ČL cukru
- 4 PL olej
- 1 kocka droždia 42 g
- ešte budeme potrebovať maslo, mlieko a rascu
Postup:
- Urobíme si kvások a necháme ho vykysnúť. Ostatné suroviny zmiešame, pridáme vykysnutý kvások a vypracujme cesto. Necháme ho 1 hodinu kysnúť.Potom ho dáme na lopár a rozdelíme na 12 častí. Z každej časti vyšúľame 50 cm valček.
- Spodný koniec zahneme a urobíme takú slučku, vezmeme do ruky druhý koniec a pretiahneme ho cez slučku, potom zoberieme do ruky spodnú časť a pretočíme ju zľava doprava.
- Zvyšný druhý koniec vložíme do spodného otvoru.Pletenky uložíme na plech vyložený papierom a necháme ich 25 minút kysnúť. Potrieme ich vlažným mliekom, posypeme rascou a pečieme pri 180°C asi 15 minút. Vyberieme a potrieme maslom. Pridáme maslo, syr, šunku a zeleninu a raňajky sú hotové. Prajem vám dobrú chuť.
Lucia M.