Fantastické piškótové cesto, výborná plnka s mascarpone a jahody. Dokonalý a svieži dezert si zamilujú všetci, ktorí nemajú radi ťažké krémy a náročné pečenie a milujú piškótové cesto, ktoré je nadýchané ako obláčik. Tento dezert si zaslúži miesto aj vo vašej osobnej kuchárke.
Na Jahodový dezert s mascarpone budeme potrebovať:
Na cesto
- 4 vajíčka
- 5 PL práškového cukru
- 5 PL horúcej vody
- 2 PL oleja
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 5 PL polohrubej múky
Plnka
- 500 gramov mascarpone
- 1 smotana na šľahanie
- 5 PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- stužovač
- citrónová kôra
- šťava z polovice citróna
- jahody
- lekvár
Postup:
- Žĺtka si najskôr vymiešame s cukrom. Šľaháme ich dostatočne dlho, aby nám vznikla vzdušná hmota. Potom postupne zašľahávame horúcu vodu a olej. Elektrickým šľahačom miešame asi 5-10 minút. K žĺtkam postupne pridávame múku, prášok do pečiva a na záver primiešame sneh. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Dáme piecť na teplotu 175 stupňov.
- Mascarpone medzitým vymiešame so smotanou a cukrami, pridáme stužovač a nastrúhanú kôru z citróna spolu so šťavou. Upečené piškótové cesto priečne prekrojíme, keď nám vychladlo. Jednu časť natrieme lekvárom, nanesieme asi 2/3 krému a pokrájané čerstvé jahody. Na jahody ide druhý plát, opäť lekvár a zvyšok krému, ktorý potiahneme aj po bokoch. Na vrch už len jahody a dezert dáme do chladničky na pár hodín. Dobrú chuť.
Lucia M.