Minulý týždeň sme piekli domáci chlebík, dnes sa pozrieme, ako pripraviť rožky. V obchode ich síce kúpite takmer vždy, no často sa stane, že sú tvrdé alebo naopak gumené, jednoducho, že už na vás čerstvé nepočkali, pretože vás niekto predbehol. Čo tak si pripraviť domáce čerstvé rožky doma? Je to jednoduchšie, ako by ste si mysleli.
- 500 gramov hladkej múky
- 1 kocka droždia
- 300 ml mlieka
- 1 ČL soli
- 2 ČL cukru
- trošku oleja
- žĺtko na potretie
- Samozrejme, ako to už pri pečive býva, najskôr potrebujeme pripraviť kvások. Postup je jednoduchý, nie je to nič zložité. V miske si zmiešame teplé mlieko, droždie a cukor.
- Kvások necháme postáť na teplom mieste aspoň 20 minút. V miske si zatiaľ zmiešame múku a soľ, pridávame hotový kvások a olej od oka. Netreba ho veľa, stačí trošku, aby sme mali nelepivé cesto.
- To necháme vykysnúť pod utierkou. Následne ho rozdelíme na asi 10 častí a vyvaľkáme do oválovitého tvaru a skrútime do tvaru rožka. Jednotlivé rožteky naukladáme na plech, necháme ešte asi 5-10 minút podkysnúť a potrieme ich žĺtkom. Pečieme ich vo vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov asi 15 minút. Dobrú chuť.
Lucia M.