Vianoce sa blížia a december je mesiac, kedy sa v domácnostiach vyprodukuje najviac receptov. Všetky kuchyne rozvoniavajú sladkou vôňou škorice, krémov a pečeného cesta. Tieto vianočné rožteky pripravujeme každý rok. Niekedy ich plním parížskym krémom, no chutné sú aj s týmto kávovým. Zamiluje si ich každý.
Cesto:
- 450 gramov hladkej múky
- 175 gramov práškového cukru
- 150 gramov mletých lieskových orieškov
- 350 gramov masla
- 200 gramov čokolády na polevu
- škorica a citrónová kôra
Na kávový krém:
- 350 gramov masla
- 150 gramov práškového cukru
- uvarená káva
Postup:
- Múku, cukor, orechy, maslo, trochu citrónovej kôry a trochu škorice premiešame v miske. Vypracujeme hladké cesto, ktoré vyvaľkáme a povykrajujeme rožteky, resp. poloblúky. Dáme ich na plech s papierom na pečenie a do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Pečieme asi 15 minút. Po upečení ich necháme dobre vychladnúť a zatiaľ si pripravíme krém.
- Maslo vymiešame s cukrom a pridáme asi 1 dcl uvarenej studenej kávy. Krém dáme do chladničky asi na 30 minút. Následne ho pomocou cukrárenského sáčku navrstvíme na rožteky, prelejeme čokoládovou polevou a dáme stuhnúť do chladničky. Dobrú chuť.
Lucia M.