S varením a pečením je to tak, že recepty sa neustále vylepšujú a inovujú. Ani vy už všetko nevaríte po vzore svojej mamy, aj keď je mnoho domácich receptov, na ktoré určite nedáte dopustiť. Dnes si ukážeme, ako sa pripravujú tieto fantastické orechové rezy s čokoládou a broskyňovým džemom, ktoré sú síce klasickým receptom, no chutia naozaj originálne.
- 400 gramov polohrubej múky
- 10 gramov kvasiniek
- 50 gramov cukru
- 100 gramov práškového cukru
- 2 vajcia
- 200 ml vlažného mlieka
- 200 gramov masla
- 150 gramov mletých vlašských orechov
- marhuľový džem
- 100 gramov čokolády
- trošku soli
Postup:
- Mlieko si zahrejeme a rozpustíme v ňom droždie a trošku cukru. Múkou vymiešame s maslom a pridáme cukor a štipku soli. Následne pridávame vajíčka a na záver aj kvások. Vypracujeme cesto, ktoré by nemalo byť príliš tuhé. Ak je potrebné, zriedime ho troškou vlažného mlieka. Cesto si rozdelíme na tri rovnaké časti a vyvaľkáme tak, aby vznikli tri rovnaké pláty.
- Na plech si dáme papier na pečenie a položíme prvú vrstvu cesta, trochu ho popicháme vidličkou. Na cesto navrstvíme džem v bohatej vrstve a nasypeme orechy. Prikryjeme druhou vrstvou cesta a postup opakujeme aj s treťou vrstvou. Poslednú vrstvu cesta tiež poprepichujeme vidličkou. Necháme takto postáť asi 45 minút. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút. Nepečieme s ventilátorom, stačí, keď rúra hreje len zdola.
- Medzitým si čokoládu rozpustíme s troškou smotany alebo s troškou masla. Upečený koláč natrieme džemom a potom vylejeme čokoládu. Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť.