Vynikajúci jablkový koláč, ktorý sa ideálne hodí na toto obdobie, keď je všade veľa jabĺk. Dokonalý jablkový koláčik máte hotový pomerne rýchlo, najdlhšie odpočíva cesto v chladničke. Chuť je svieža a kto má rád jablká, určite tento recept dobre pozná.
- 400 gramov polohrubej múky
- 150 gramov trstinového cukru
- 150 gramov masla
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 dl kyslej smotany
- štipka soli
Plnka
- 1,5 kg jabĺk
- škorica podľa chuti
- trošku cukru
- 1 PL vanilkového pudingu
- 1 vajíčko na potretie
- Všetky suroviny na cesto zmiešame dokopy a vypracujeme cesto, ktoré prekryjeme fóliou a dáme ho do chladničky aspoň na hodinu odpočívať.
- Jablká si očistíme a ošúpeme. Môžeme ich nastrúhať alebo nakrájať na menšie kúsky. Pridáme puding, škoricu a premiešame. Dáme do hrnca a trochu ohrejeme. Pokiaľ je hmota príliš riedka, môžeme pridať trošku strúhanky alebo viac pudingu.
- Cesto si vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve časti. Jednu časť vyvaľkáme a dáme na plech s papierom na pečenie. Potom pridáme jablká a na vrch nastrúhame druhú polovicu cesta, prípadne ho nakrájame na prúžky alebo preložíme koláč aj v celku.
- Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov a koláč pečieme asi 30 minút. Keď nám trošku vychladne, môžeme ho poprášiť cukrom. Dobrú chuť.
Lucia M.