Máte radi sviečkovú alebo máte v chladničke veľa koreňovej zeleniny zo záhrady? Okrem polievky a grilovania ju môžete použiť do omáčky. Samozrejme ide ruka v ruke s klasickou sviečkovou na smotane, no táto omáčka je výborná aj k zemiakom alebo inému mäsu. Viete ju však správne pripraviť?
Na omáčku budeme potrebovať:
- 1 kg hovädzej sviečkovice
- mrkva
- zeler
- petržlen
- 2 cibule
- 150 gramov masla
- 500 ml vývaru
- 3 bobkové listy
- čierne mleté korenie
- soľ
- smotana na šľahanie
Postup:
- Zeleninu si očistíme a nakrájame na kocky. Speníme ju na roztopenom masle a cibuli. Takto dusíme asi 15 minút, kým nie je mäkká. Potom ju vyberieme na dohrnca vložíme hovädzinu a zeleninu na mäso. Celé to zalejeme vývarom, okoreníme a osolíme a varíme, kým mäso nie je mäkké. Pod pokrievkou aj 2 hodiny. Nezabúdame však pravidelne podlievať vodou.
- Potom mäso vyberieme a zeleninu premixujeme tyčovým mixérom. Pridáme smotanu a ešte povaríme. Podávame s uvareným mäsom a napríklad domácou knedľou a brusnicami. Dobrú chuť.
Lucia M.