Ak máte radi čerešňové koláče a najviac práve také, aké robili naše mamy a staré mamy, potom vám tento dokonale pripomenie detstvo. Bohatá vrstva čerešní a vynikajúce cesto, to je rokmi overená klasika. Pokojne čerešne vymeňte za iné ovocie, ktoré máte najradšej, no ich kyslastá chuť je ideálna najmä na prípravu koláčov.
View this post on Instagram
V miske si najskôr rozšľaháme vajíčko so žĺtkom a cukrom a postupne pridávame múku, trošku soli a prášok do pečiva. Keďže cesto bude hustejšie, môžete na miešanie použiť ruky. Na záver pridáme zmäknuté maslo a umiesené cesto si rozdelíme na dve časti. Obe necháme v miske, prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky aspoň na 30 minút.
Medzitým si do hrnca vložíme odkôstkované čerešne, pridáme cukor a škoricu. Varím asi 10-15 minút, na záver pridáme trošku krupice, aby nám hmota zhustla. Na jednu vrstvu cesta navrstvíme čerešne a zakryjeme ich druhou. Na krajoch popritláčame vidličkou a do stredu urobíme dierky, aby sa nám cesto počas pečenia nenafúklo. Vrch môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom a dáme ho piecť. Rúra by mala byť vyhriata na 180 stupňov a koláč pečieme asi 20-30 minút. Necháme vychladnúť, môžeme posypať práškovým cukrom a nakrájame. Dobrú chuť.
Lucia M.