Ak máte radi sladké pečivo, potom určite oceníte aj tieto makovo-čokoládové domáce buchty, ktoré vás po prvom ochutnaní prenesú do detstva a k spomienkam na babičkinu kuchyňu. Také cesto ako je práve to domáce nekúpite nikde v obchode. Navyše spojenie maku a čerešní alebo višní, to je rokmi overená kombinácia, ktorá nikdy nesklame.
Na makové buchty budeme potrebovať:
- 12 gramov droždia
- 150 gramov cukru
- 400 ml mlieka
- 200 gramov masla
- 1 vajíčko
- 470 gramov múky
- 350 gramov maku
- 350 gramov čerešní alebo višní
- 100 gramov tmavej čokolády
- 1-3 PL smotany na šľahanie
Postup:
- V asi 60 ml teplého mlieka si rozrobíme droždie a asi 15 gramov cukru. Premiešame, prikryjeme v miske a necháme na teplom mieste asi pol hodinku. Do hrnca si nalejeme asi 130 ml mlieka a pridáme 120 gramov masla. Začneme zahrievať, kým sa nám maslo neroztopí. Odstavíme, pridáme 1 vajíčko, 80 gramov cukru a dobre premiešame.
- Mliečnu zmes si premiešame s droždím a pridáme múku. Cesto dobre premiešame rukami, trvať nám to bude dlhšie, no na záver ho len na vrchu potrite troškou oleja a nechajte ešte hodinku nakysnúť.
- Medzitým si zahrejeme 200 ml mlieka a pridáme do hrnca aj mak. Varíme a keď nám zmes trošku zhustne, pridáme odkôstkované čerešne alebo višne a cukor. Premiešame a odstavíme.
- Cesto si vyvaľkáme a potrieme ho zvyšným roztopeným maslom. Pridáme makovo čerešňovú vrstvu a zrolujeme. Nakrájame na menšie slimáky a naukladáme ich na plech, necháme ešte podkysnúť. Pečieme ich asi 30 minút pri teplote 180 stupňov.
- Na záver buchty polejeme roztopenou čokoládou, ktorú sme si zmiešali s troškou smotany. Dobrú chuť.
Lucia M.