Bryndzová polievka alebo ak chcete demikát je jedlo, ktoré poznali a pripravovali aj naše staré mamy. U nás sa väčšinou robievala táto polievka spolu s haluškami. Keď už sme mali po ruke veľa bryndze, využili sme vodu, v ktorej sa varili halušky, zopár sme ich nechali plávať a dovarili sme vynikajúcu polievku. Pripraviť si ju však môžete kedykoľvek, keď na ňu budete mať chuť. S týmto receptom sa vám vždy podarí.
Na bryndzovú polievku budeme potrebovať:
- 1 cibuľa
- trochu masla alebo masť
- 250 gramov bryndze
- vodu alebo vývar
- smotanu na šľahanie
- soľ a korenie
- červenú mletú papriku
- zemiaky
Bryndzovú polievku pripravíme nasledovne:
- Pokiaľ varíte halušky, vodu z nich si nechajte v hrnci a pridajte do nej zemiaky, nechajte tam plávať pár halušiek a na záver pridávajte bryndzovo-smotanovú zmes. Je to jednoduchá polievka, do ktorej nejde cibuľa a stačí ju len správne dochutiť. Ak však polievku varíte klasicky, postupujte nasledovne.
- Do hrnca si dajte speniť maslo alebo klasickú bravčovú masť. Cibuľu nakrájajte a hoďte do hrnca. Nechajte ju skaramelizovať. Keď nám krásne rozvoniava, pridávame mletú papriku a celé to zalievame vodou alebo vývarom. Pridáme zemiaky a varíme, až kým nie sú úplne mäkké, dokonca až mierne rozvarené.
- Medzitým si v miske zmiešame bryndzu s trochou smotany na šľahanie. Bryndzu pridávame do polievky, premiešame a ak je potrebné, dochutíme soľou a korením. U nás doma máme radi, keď v polievke jednoducho plávajú aj halušky, preto v tomto bode pridávame aj tie. Robím to tak, že keď pripravujem halušky, trošku si odoberiem a nechám ich v mrazničke. Vždy keď varím bryndzovú polievku, trošku ich pridám do polievky, aby sa zahustila a aby nám samozrejme chutila.
- Na záver polievku dochutíme a môžeme pridať vňať pre chuť. Na tanieri ešte zvykneme pridať opraženú slaninku, s ňou chutí ešte lepšie. Každý však demikát pripravuje trochu inak, preto ak máte overený tip, pokojne nám ho napíšte pod recept do komentárov, radi sa inšpirujeme. Dobrú chuť.
Lucia M.