Tiramisu je samozrejme klasika a každý z nás tento zákusok už doma niekedy pripravoval. Dnešný recept je špeciálny v tom, že si pripravíme gaštanové tiramisu, do ktorého nepotrebujete veľa surovín a nejdú sem ani vajíčka. Každý má tento dezert rád a spojenie gaštanového pyré a pomarančovej kôry je jednoducho neodolateľné. Lahodný, šťavnatý, krémový a ľahký dezert si môžete pripraviť podľa nasledujúceho receptu.
- 250 gramov mascarpone
- 1 smotanu na šľahanie
- 80 gramov práškového cukru
- 2 vanilkové cukre
- nastrúhanú kôru z pomaranča
- 250 gramov gaštanového pyré
- 1 hrnček kávy cca 2 deci
- trošku rumu
- kakao
- detské piškóty, najlepšie podlhovasté
- Smotanu na šľahanie si vyšľaháme a po častiach zmiešavame s mascarpone, ktoré sme si 30 minút pred začatím vybrali z chladničky, aby malo izbovú teplotu. Pridáme kôru z pomaranča, práškový aj vanilkový cukor a premiešame. Používame metličkový mixér a šľaháme na najnižších otáčkach.
- Kávu a rum si zmiešame a v tejto zmesi si namáčame piškóty, ktoré ukladáme v rade do misy alebo na plech či do tortovej formy. Na prvú vrstvu navrstvíme najskôr polovicu z gaštanového pyré, potom krém, potom dáme opäť namočené piškóty, gaštanové pyré a posledná vrstva je opäť krém.
- Mascarpone krém poprášime kakaom a necháme v chladničke asi 6 hodín chladiť. Najlepšie urobíte, keď tiramisu necháte chladiť celú noc. Odstránime tortovú formu a podávame. Pokojne na vrch nastrúhajte ešte čokoládu. Dobrú chuť.
Lucia M.