Ide to aj zdravšie a chuť je výborná. Sú svieže, voňavé, plné zdravia. Ak hľadáte nejakú zdravú formu receptu, ste na správnom mieste. Dnes si povieme, ako pripraviť tieto skvelé nátierky zdravo. Rýchle raňajky môžete mať na stole už zajtra aj vy.
Z cukety dokážete vykúzliť snáď hocijaké jedlo. A z tejto nátierky sa budete zalizovať až za ušami. Pripravte si večer dopredu a ráno len vytiahnite z chladničky a natrite na kvalitné pečivo.
1 stredne veľkú cuketu
1 cibuľku
2 strúčiky cesnaku
1/2 bieleho jogurtu
olivový olej
himalájsku soľ, korenie
kurkumu
čerstvý kôpor (či inú čerstvú bylinku podľa vášho gusta)
Na olivovom oleji si orestujeme cibuľku. Cuketu nastrúhame a zbavíme ju prebytočnej vody. Pridáme k cibuľke a necháme dusiť 5 – 10 minút. Pridáme kurkumu (ja odporúčam veľa), cesnak, osolíme a okoreníme. Necháme chvíľku vychladnúť. Nakoniec vmiešame biely jogurt a nátierku uložíme do chladničky. Podávame na domácom pečivku s čerstvým kôprom.
TIP: Ak ste alergické na laktózu, nátierka je skvelá aj bez jogurtu. Ak vám budú prekážať kúsky cukety, jednoducho ju nakoniec len vymixujte dohladka a problém vyriešený.
Na bryndzovú si pamätáte ešte z školských čias, však? Dnes sa ju však naučíte pripravovať inak ako ste zvyknuté, samozrejme, trošku zdravšie. A nezabúdajte, hľadajte 100 % ovčiu bryndzu zo salaša, jedine tak dodá vášmu telu množstvo užitočných látok.
1 ovčiu bryndzu (stačí 125 g)
1 cibuľu
1 mrkvu
1/2 bieleho jogurtu
himalájsku soľ, korenie
sladkú mletú červenú papriku
bazalku
Ako budeme postupovať?
Nastrúhame mrkvičku a pokrájame cibuľku. Pridáme rozmačkanú bryndzu a jogurt podľa hustoty, ktorú chceme dosiahnuť. Ochutíme a môžeme podávať.
Používate zeler len do polievky? Tak to o veľa prichádzate. Táto zeleninka je úžasná aj do zeleninových nákypov, omáčok na cestoviny, ale aj surová do šalátov. Veľmi chutný je v tejto nátierke, ktorá je hotová za pár minút a chutí báječne.
1/4 – 1/2 zeleru
1 malú cibuľku
1/2 jogurtu alebo kúsok poctivého masla
soľ, korenie
čerstvé oregano a čerstvú bazalku
trošku čili korenia
Zeler ošúpeme a nastrúhame. Na panvičke orestujeme cibuľku. Pridáme zeler a dusíme asi 10 minút, kým trošku zmäkne. Ja som mala doma aj kúsok cukety, tak som nastrúhala a udusila aj tú. Keď je zelenina mäkká, okoreníme ju, osolíme, pridáme čili a veeeľa čerstvých byliniek. Necháme trošku vychladnúť a pridáme biely jogurt alebo kúsok masla, aby sme dosiahli konzistenciu, ktorú ľahšie natrieme. A už len natrieť na domáci chlebík a môžeme vychutnávať.
Tento článok vznikol v spolupráci so stránkou fitshaker.sk.
zdroj: babskeveci.sk, fitshaker.sk