Mnohí ju doma používame a v chladničke je vždy po ruke, keď chceme pripravovať napríklad tradičné vyprážané rezne. Reč je o bravčovej masti, ktorú kupujeme zvyčajne v obchode, prípadne si ju zadovážime u farmára. Vyrobiť si ju ale môžete aj doma. My sme sa inšpirovali na internete a našli sme skvelý recept, ako na to.
Budeme potrebovať:
cca 2,5 kg slaniny
50 ml vody
2 ČL soli
trošku mlieka
Postup:
- Slaninu si pokrájame na malé kocky a dáme ju do veľkého hrnca, podlejeme troškou vody, aby sa hneď na začiatku slanina nepripaľovala a často miešame varechou. Slanina sa na miernom ohni začne pomaly stápať, stále často miešame, aby sa neprilepila na dno. Pridáme soľ.
- Asi tak po 3 hodinách si opatrne stopenú masť začneme odoberať do zbernej nádoby (alebo rovno do suchých pohárov)a vtedy už zbadáme, ako škvarky postupne začnú hnednúť. Vtedy ešte viac stiahneme oheň, pridáme na toto množstvo nie viac ako ½ malého štamperlíka mlieka, ale len tak, skoro po kvapkách, lebo POZOR, masť začne šumieť.
- Masť aj škvarky budú mať dobrú chuť. Škvarky potom ešte dopražíme, masť precedíme, počkáme, kým aj zo škvarkov všetka masť neodkvapká a máme hotovo. Samotné škvarky ešte za horúca posolíme. Masť dáme na chladné tmavé miesto vychladnúť a potom poháre dobre uzatvoríme viečkami.
Foto: instagram, Lucia M.