Na slovenské klasické palacinky toho nepotrebujete veľa. Stačí, ak máte doma mlieko, vajíčka a cukor. Dnes si ich však pripravíme trochu inak. Tieto sú oveľa viac nadýchané a ako bonus, obsahujú obľúbené slovenské ovocie – jablká. Je to skvelý tip na sobotňajší ľahký obed.
Budeme potrebovať:
- 2 jabĺk
- 1 lyžičky droždia
- 3 lyžice cukru
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- 300 g múky
- 2 vajíčka
- 300 ml mlieka
- 50 g masla
Postup:
- Skvelý tip na úvod je, nechať jablká piecť v rúre pri teplote 180 stupňov kým nie sú úplne mäkké. Upečené ich nechajte vychladnúť a následne ich rozpučte na kašu. Ak sa vám nechce zdržiavať, stačí, ak ich rozmixujete alebo nastrúhate aj čerstvé.
- V hrnci si zahrejte mlieko a pridajte polovicu múky, kvasnice a cukor. Takto pripravenú zmes zmiešajte a nechajte na teplom mieste cca 30 minút.
- Po pol hodinke pridajte zvyšnú múku, vajíčka, jablkovú zmes, citrónovú šťavu a roztopené maslo. Miešajte mixérom kým cesto nebude jemné a hladké. Nakoniec pridajte smotanu a opäť zmiešajte mixérom. Palacinky opekajte bez toho aby ste použili olej. Dobrú chuť.
Foto: pixabay, Gabriela