Makovým dobrotám sa dá len ťažko odolať. Spolu s višňami je to jedna z najdokonalejších kombinácií. Čo je skvelé, nepotrebujete kuchynskú váhu, ale postačí vám hrnček, miska, plech a pár minút času. Tento koláč sa upečie naozaj raz dva.
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 a 1/2 hrnčeka mletého maku (alebo makovej múky)
- 1 hrnček mlieka
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 prášok do pečiva
- 1 hrnček hnedého cukru
- 2 žĺtka
- sneh z 2 bielkov a štipky soli
- odkôstkované višne
Postup:
- V miske si najskôr vyšľaháme bielky s troškou soli. Zmiešame si všetky suroviny okrem višní a do cesta po častiach primiešavame sneh. Pripravíme si klasický plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Do cesta na záver pridáme odkôstkované višne, premiešame a cesto vylejeme. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30-40 minút. Upečený koláč môžeme posypať práškovým cukrom a ak chcete, aby bol šťavnatý, urobte do neho po upečení vidličkou dierky a cesto ešte zalejte instantnou kávou. Dobrú chuť.
foto: instagram/instagram, Lucia M.