Tradičné lúpačky alebo ak chcete sladké rožky posypané makom doma pripravujeme pravidelne. Keď sa podaria, vyzerajú naozaj fantasticky a neodolá im nikto. Hodia sa ideálne na raňajky alebo na desiatu deťom do školy. Spravte si k nim kakao a vrátite sa do detstva.
Budeme potrebovať:
- 250 gramov polohrubej múky
- 250 gramov hladkej múky
- 25 gramov droždia
- 1 žĺtok
- 1 ČL soli
- 70 gramov cukru
- 250 ml mlieka
- 2 PL medu
- 70 gramov masti
- mak
Postup:
- V miske si zmiešame preosiate múky, pridáme žĺtko, droždie, soľ, vlažné mlieko, med, masť a cukor. Vypracujeme hutné, vláčne a nelepivé cesto. Prekryjeme ho utierkou a misku dáme na teplé miesto vykysnúť.
- Pokojne ho nechajte aj hodinu, nech sa krásne nafúkne. Potom si na pomoc vezmeme valček a pomúčenú dosku. Cesto vyvaľkáme a urobíme rovnako veľké kúsky, ktoré vyvaľkáme do guličiek.
- Opäť vyvaľkáme a zrolujeme to tvaru rožteka. Naukladáme ich vedľa seba na plech a necháme ešte kysnúť asi 45 minút. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Pečieme na 200 stupňoch, kým nechytia jemne hnedastú farbu. Dobrú chuť.
foto: instagram, Lucia M.