Je samozrejmé, že po dobrom zákusku alebo pečive sa len tak zapráši. Pokiaľ dobrota navyše vyzerá skutočne famózne, takejto pochúťke už neodolá naozaj nikto. Presne to platí o tomto skvelom a chrumkavom pečive, ktoré je akurát do ruky. Kombinácia jabĺk, orechov a škorice je zárukou tej najlepšej chuti, takže ak sa vám slinky zbiehajú už teraz, neváhajte si tento sladký skvost pripraviť aj vy. Aj keď sa to možno nezdá, príprava je skutočne jednoduchá a výsledok vašej práce máte na stole veľmi rýchlo.
Vďaka nasledujúcemu receptu si pripravíte to najvoňavejšie a najchrumkavejšie jablkové pečivo. Pripravte sa, že vám rozvonia celý dom a zo stolov zmizne čo nevidieť. Ak sa aj napriek tomu nechcete púšťať do veľkého pečenia, pokojne si rozdeľte cesto a jednu polovicu uložte do chladničky na neskôr. V tom prípade zregulujte aj zvyšné potrebné suroviny na naplnenie týchto rozkošných lupienkov.
200 g masla
6 polievkových lyžíc cukru
1 vajce
100 ml mlieka
10 g prášku do pečiva
6 jabĺk
1 vanilkový cukor
7 polievkových lyžíc vody
100 g vlašských orechov
500 g hladkej múky
trocha škorice (podľa chuti)
trocha práškového cukru (podľa chuti)
Najprv si pripravíme jablká, ktorými bude naplnené naše pečivo. Jablká umyjeme, ak chceme aj ošúpeme a nakrájame na pozdĺžne kúsky. Dáme ich na panvicu a posypeme tromi polievkovými lyžicami cukru. Zalejeme ich siedmimi polievkovými lyžicami vody, premiešame a privedieme k varu. Počkáme, pokiaľ sa všetka prebytočná voda neodparí a potom ich presunieme do misy. V mise ich posypeme na jemno nasekanými alebo pomletými orechmi a pridáme trochu škorice. Všetko dobre premiešame a necháme stáť.
Teraz prejdeme k príprave cesta. Maslo, ktoré sme nechali zmäknúť posypeme všetkým zvyšným kryštálovým i vanilkovým cukrom a pridáme k nemu vajce. Zalejeme to mliekom a všetko veľmi dobre premiešame, aby sa ingrediencie prepojili. Následne si zmiešame múku s práškom do pečiva a preosejeme ich do maslovej zmesi.
Všetko znova dobre premiešame a začneme miesiť cesto. Keď vymiesime hutnú hmotu, necháme prikryté cesto postáť asi 20 minút na chladnom mieste. Po uplynutí tohto času cesto vyvaľkáme a narežeme z neho (približne) rovnoramenné trojuholníky. Každý trojuholník narežeme (tvar obráteného písmena V bez spojenia vrchola) ako na obrázku. Potom do stredu trojuholníka dáme trochu jablkovej náplne a rohy trojuholníka pri jeho základni zlepíme, čím vytvoríme akúsi rolku. Z cesta si môžeme vyvaľkať aj kruh, ktorý potom narežeme na trojuholníky ako pizzu a tie potom po nadrezaní plníme.
Takto pripravené cesto naplnené jablkami opatrne ukladáme na vymastený plech. Z uvedeného množstva surovín vieme vytvoriť asi 40 takýchto „lupienkov“.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút, pokiaľ nie je pečivo zlatistej farby.
Po upečení servírujeme na podnose posypané práškovým cukrom. Tieto voňavé jablkové dobroty zmiznú zo stola veľmi rýchlo.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru