Najlepšie recepty sú tie, ktoré sú rokmi overené od našich mám a starých mám a nakoniec aj tak skončia v našej kuchárke. Domáce lekvárové buchty sú klasika, ktorú aspoň raz za život skúšal pripraviť každý z nás. Fantasické, nadýchané kysnuté cesto a domáci hustý slivkový lekvár alebo tvaroh. Stačí už len poprášiť práškovým cukrom a môžete sa pustiť do maškrtenia. Takéto buchty si môžete pamätať aj zo školskej jedálne, kde sa tešili mimoriadnej obľube.
Na domáce pečené buchty budeme potrebovať:
Cesto
- 1 kg polohrubej múky
- 500 ml mlieka
- 1 droždie
- 100 gramov masla
- 110 gramov cukru
- 2 vajíčka
- 1 ČL soli
Plnka
- tvaroh
- žĺtko
- vanilkový cukor
- mlieko
- cukor
Postup:
- Z mlieka, trošky cukru a droždia si pripravíme kvások. Necháme ho pár minút na teplejšom mieste. Do misky si nasypeme múku, prilejeme zvyšné mlieko, roztopené maslo, cukor, vajíčka, soľ.
- Premiešame a pridáme aj kvások. Cesto vypracujeme ručne a miesime minimálne 5 minút. Cesto prekryjeme utierkou a necháme kysnúť 20 minút. Medzitým si vymiešame tvarohovú plnku. Použiť môžeme aj makovú alebo obyčajný slivkový lekvár, ktorý bude hustejší.
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme na štvorec. Pokrájame ho na rovnako veľké štvorčeky a naplníme plnkou. Vytvoríme buchtičky, ktoré ukladáme na vymastený plech.
- Každú buchtičku pomastíme maslom, aby sa nám nezlepili a ukladáme ich tesne vedľa seba. Necháme ich ešte trochu podkysnúť. Buchty potrieme maslom aj zvrchu a vkladáme ich do vyhriatej rúry na 180 stupňov.
- Pečieme ich približne 25-30 minút. Po vytiahnutí z rúry ich ešte potrieme maslom a môžeme ich posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Lucia M.