Tradičný veľký okrúhly koláč, ktorý pripravujú najmä naši susedia z Českej republiky. Plnky sú rôzne, od tvarohovej, cez orechovú, makovú až po lekvárovú. V obchodoch stoja neskutočné peniaze a preto je určite lepšie si ich pripraviť doma. Ak ste hľadali recept práve na takýto tradičný koláč, tento je vraj najlepší a pochádza priamo od českej gazdinky.
Budeme potrebovať:
Cesto
- 250 ml vlažného mlieka
- 2 kocky droždia
- 1 PL cukru
- 110 gramov kryštálového cukru
- 200 gramov hladkej múky
- 500 gramov polohrubej múky
- 1/2 ČL soli
- 2 ČL citrónovej kôry
- 4 žĺtky
- 100 gramov masla
- 1 PL masti
Postup:
- Najskôr si urobíme kvások, pričom zmiešame vlažné mlieko, droždie a lyžicu cukru. Hotový kvások necháme chvíľu v teple odpočívať a zatiaľ si začneme pripravovať suroviny na cesto.
- Zmiešame múky, vajíčka, maslo izbovej teploty, masť a cukor a pridáme aj kvások. Vypracujeme hutné cesto, ktoré v miske prekryjeme utierkou a necháme aspoň hodinu na teplejšom mieste podkysnúť.
- Potom cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a vyvaľkáme na pomúčenej doske. Vyvaľkáme ho do kruhu, aby vyzeralo ako pizza. Na plech si dáme papier na pečenie alebo ho potrieme olejom.
- Okraje koláču si potrieme rozšľahaným vajíčkom a koláče necháme na plechu ešte postáť 15 minút. Naplníme plnkou podľa toho, čo nám chutí najviac a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 12 minút. Z tohto množstva nám vznikne 6 frgálov.
Maková plnka
- 150 ml mlieka, 50 gramov cukru, 150 gramov mletého maku a 2 PL rumu. Mlieko si dáme variť do hrnca, zalejeme ním mak a cukor, dochucujeme rumom.
Tvarohová plnka
- 250 gramov mäkkého tvarohu, vanička tučného tvarohu, 2 žĺtka, 2 vanilkové cukry, 2 PL citrónovej kôry, 1 PL rumu, 1/2 vanilkového pudingu, 60 gramov cukru, hrozienka namočené cez noc v rume. Vymiešame hmotu, dáme na koláč, pečieme podľa postupu.
Posýpka
- 125 gramov masla, 100 gramov cukru, 150 gramov polohrubej múky. Zmiešame dokopy a rozdrobíme pred pečením na frgál.
Maslová poleva na záver
- 125 gramov masla, 1 vanilkový cukor, 1 PL rumu. Maslo si rozpustíme, pridáme cukor a rum. Touto polevou polievame koláč po dopečení.
facebook, Lucia M.