Milovníci maku pozor! Mak je neprekonateľným držiteľom prvého miesta v rebríčku potravín s najvyšším obsahom vápnika. Prekonal aj tvaroh, ktorý obsahuje desaťkrát menej vápnika. Taktiež je vhodný pre diabetikov, keďže obsahuje málo uhľohydrátov. Keď urobíte doma tento lahodný koláč raz, už ho budete musieť robiť stále, pretože si ho rozhodne všetci zamilujú! Ak patríte medzi lenivé domáce gazdinky, ktoré neradi pečú, tak tento koláčik je pre vás výhrou. Je veľmi jednoduchý na prípravu a predsa tak lahodný. Hlavnou výhodou je, že koláč neobsahuje ani štipku múky.
Budeme potrebovať:
Koláč:
- 75 g maku
- 75 g cukru (alebo med)
- 50 g masla
- 2 vajíčka
- citrónovú šťavu
- 1 lyžica strúhanej pomarančovej kôry
- 15 g vanilkového cukru
- prášok do pečiva
Poleva:
- 2 polievkové lyžice likéru alebo pomarančového džúsu
- 5 lyžíc práškového cukru
Postup:
- Predtým než začnete piecť si všetky hladené ingrediencie vyložte z chladničky. Pred pečením musia byť v izbovej teplote. Zapnite si rúru na 180 stupňov a tortovú formu si potrite maslom a pokryte papierom na pečenie.
- Oddeľte si bielka od žĺtkov, maslo si nakrájajte na kocky a mak nechajte variť 15 minút vo vriacej vode. Následne mak pomeľte v mlynčeku na kávu alebo mäso. Mixérom si rozmixujte 1 žĺtok spolu s polkou cukru, premiešajte a pridajte druhý žĺtok spolu so zvyšným cukrom. Do hotovej zmesi pridajte mak, pomarančovú kôru, vanilkový cukor a prášok do pečiva. V samostatnej miske zmiešajte bielka spolu s citrónovou šťavou. Následne zmiešajte bielkovú zmes s makovou. Nezabúdajte cesto miešať jemne.
- Kým sa koláč pečie, pripravte si sladkú polevu. Zmiešajte likér alebo pomarančový džús spolu s práškovým cukrom. Pokiaľ je poleva veľmi riedka pridajte ešte práškový cukor. Keď je koláč hotový nechajte ho poriadne vychladnúť a až potom vyberte z formy. Nakoniec ho polejte cukrovou polevou a môžete podávať. Dobrú chuť
zdroj titulnej fotky: instagram, Gabriela, takprosto.cc