Ak vám už len pri predstave chutného mäsa tečú slinky, tieto recepty sú pre vás ako stvorené. Mleté mäso je nie len šťavnaté ale pripravíte ho aj nesmierne rýchlo. Máte už vymyslený obed na dnečok či zajtrajšok alebo sa necháte zlákať na jedno z nasledujúcich fajnových jedál?
Základom pestrej stravy je aj mäso a z neho pripravené pokrmy. Veľmi chutné je mleté mäso, ktoré si zachováva šťavnatosť a viete ho pripraviť na mnoho spôsobov. Vybrali sme pre vás tie najlepšie.
300 g mletého mäsa
1 cibuľa
1,5 polievkovej lyžice hladkej múky
2 polievkové lyžice smotany
3 strúčiky cesnaku
400 g zemiakov
trochu masla (na zemiaky)
petržlenová vňať
soľ a korenie podľa chuti
Uvaríme zemiaky a 300 ml vody, ktorá ostala po ich uvarení si zatiaľ odložíme. Potom na panvici orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu a následne k nej pridáme mleté mäso. Všetko okoreníme a osolíme a dobre premiešame. Následne pridáme na jemno nakrájaný alebo prelisovaný cesnak. Keď je mäso skoro hotové, pridáme k nemu múku a znova premiešame. Potom k mäsu prilejeme vývar zo zemiakov. Na záver pridáme kyslú smotanu a všetko premiešame. Počkáme, kým zmes nepríde k varu a potom ju posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou alebo čerstvými bylinkami. Uvarené zemiaky omastíme maslom a podávame ako prílohu k mäsu.
300 až 400 g mletého mäsa
2 až 3 cibule
3 zemiaky
150 g nakladaných hríbov
1 paradajka
3 strúčiky cesnaku
1/3 čajovej lyžičky mletej rasce
4 až 5 polievkových lyžíc kyslej smotany
100 g tvrdého syra
50 ml mlieka
petržlenová vňať
1 čajová lyžička červenej papriky
soľ a čierne korenie podľa chuti
K mletému mäsu pridáme 2 polievkové lyžice kyslej smotany, soľ a čierne korenie, mletú červenú papriku a nakrájanú petržlenovú vňať. Všetko spolu dobre premiešame. Potom si nakrájame cibuľu a osmažíme ju na oleji trochu kratšie ako obvykle. Paradajky a hríby si nakrájame na malé kocky a následne ošúpeme zemiaky, ktoré nakrájame na tenké kolieska.
Do nádoby si nalejeme mlieko, ktoré zmiešame so zvyšnou kyslou smotanou a pridáme k tomu nastrúhaný syr. Všetko dobre premiešame a potom pridáme prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie, poprípade bylinky alebo petržlenovú vňať. Znova dôkladne premiešame.
na záver si pripravíme formu, v ktorej budeme jedlo zapekať v rúre. Na dno formy si dáme osmaženú cibuľu, ktorú jemne osolíme. Zalejeme ju vrstvou mletého mäsa, na ktoré naukladáme nakrájané huby a paradajky. Znova jemne osolíme a potom pravidelne naukladáme zemiaky. Všetky vrstvy na záver zalejeme zmesou mlieka, syra a smotany. Zakryjeme fóliou a necháme piecť v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi hodinu. Krátko pred dopečením fóliu odkryjeme.
mleté mäso na 2 karbonátky
250 g cestovín (predvarené, spolovice hotové)
100 ml mlieka
2 vajcia
40 g syra
soľ a korenie podľa chuti
Do misy si nalejeme mlieko, pridáme vajcia, soľ a korenie a vidličkou všetko rozšľaháme. Následne pridáme strúhaný syr a predvarené cestoviny a znovu premiešame. Z osoleného mäsa vytvarujeme 2 karbonátky, ktoré na rýchlo opečiemie zo všetkých strán na panvici. Následne ich premiestnime na formu na pečenie alebo do zapekacej misy. Karbonátky zalejeme cestovinovou zmesou a prikryjeme alobalom. Pečieme na 180 až 200 stupňoch asi 25 minút.
400 g mletého mäsa
1 vajce
1 cibuľa
1 paradajka
100 g tvrdého syra
2 polievkové lyžice kečupu
soľ, korenie a rasca
petržlenová vňať
Cibuľu si nakrájame a osmažíme. Následne počkáme, kým úplne vychladne a pridáme ju k pripravenému mletému mäsu. Potom pridáme vajce a koreniny a všetko dôkladne premiešame. Polovicu z pripraveného tvrdého syra nakrájame na malé kocky, paradajku nakrájame na plátky a petržlenovú vňať alebo bylinky nakrájame na jemno. K zmesi mäsa pridáme bylinky/vňať a nakrájaný syr. Znova všetko dobre premiešame a túto masu potom v pozdĺžnom tvare uložíme na plech na pečenie. Mäso potrieme olejom. Povrch tiež natrieme kečupom a na sekanú poukladáme plátky paradajky. Pečieme v rúre vyhriatej na 230 stupňov asi pol hodinu. Potom sekanú vyberieme a posypeme zvyškom strúhaného syra a dáme ešte na chvíľu zapiecť.
500 g mletého mäsa
100 g tvarohu
1 cibuľa
1 polievková lyžica kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
100 g hladkej múky
soľ a čierne korenie
petržlenová vňať/pažítka/bylinky
Cibuľu si nakrájame na malé kocky a cesnak si prelisujeme. Bylinky alebo vňať si najemno nasekáme. Všetko spolu zmiešame a potom pridáme mleté mäso, tvaroh i smotanu. Znovu premiešame. Zo zmesi následne tvarujeme placky, ktoré obalíme alebo posypeme múkou a smažíme na rozohriatom oleji.
Z rovnakej zmesi si môžeme pripraviť aj karbonátky, ktoré na rýchlo osmažíme. Následne si k nim pripravíme omáčku. Nakrájanú cibuľu osmažíme na oleji, potom k nej pridáme polievkovú lyžicu hladkej múky a zamiešame. Prilejeme 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku a po niekoľkominútovom miešaní dolejeme 50 ml vody. Do omáčky následne pridáme karbonátky a dusíme ich, kým nie sú hotové.
(JanaL), sovkusom.ru