Tento recept sme získali od pani Ireny a okamžite sa zaradil do zoznamu tohtoročných vianočných koláčikov. Možno si horárove gombíky, ako sa koláčiky ľudovo volajú, pamätáte z detstva, no už roky ste ich nerobili. Tu je tip, ako ich pripraviť a povieme vám, vyzerajú naozaj parádne.
Budeme potrebovať:
Cesto
350 gramov hladkej múky
50 gramov práškového cukru
180 gramov masla
3 žĺtky
Plnka
3 bielka
200 gramov práškového cukru
200 gramov mletých vlašských orechov
Postup:
V miske si najskôr vymiešame všetky suroviny na cesto. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske a povykrajujeme si kolieska.
Naukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a začneme s prípravou plnky. Nad parou si vyšľaháme bielka s práškovým cukrom a pridáme orechové orechy.
Na každé koliesko dáme malou lyžičkou kopcovito plnky a ozdobíme celým vlašským orieškom. Pečieme spolu cesto aj plnku pri teplote 170 stupňov asi 10 minút.
Pani Irene vyšlo z tejto dávky neskutočných 124 koliesok, čo je naozaj bohatá nádielka. Ak ich toľko počas sviatkov nezjete, všetky suroviny predeľte na polovice. Dobrú chuť.