Aj vy si ich pamätáte? Dnes už sa na Vianoce veľmi nerobia, no keď sme v skupine Recepty a rady do kuchyne objavili tento recept, hneď sme sa ho rozhodli zaradiť do našej zbierky. Uverejnila ho pani Daniela, za čo sme nesmierne vďační. Pripravte si orechové sucháre z bielok, ktoré vydržia počas celých sviatkov.
Budeme potrebovať:
- 4 bielky
- štipka soli
- 140 gramov cukru
- 140 gramov hladkej múky
- 140 gramov vlašských orechov/lieskovcov/alebo kombinácia viacerých druhov
Postup:
- Bielky si vyšľaháme so štipkou soli do tuha a pridáme cukor. Keď je sneh s cukrom vyšľahaný, pomaly do neho pridáme múku a nakoniec vlašské orechy celé, nepomleté.
- Niekto pridáva lieskové alebo mandle. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebík alebo srnčí chrbát, povrch zarovnáme. Dáme do vyhriatej rúry na 170 stupňov a pečieme cca 30-40 minút, odskúšať špajlou, či zostane suchá.
- Po upečení vyklopíme a necháme dobre vychladnúť. Potom ostrým nožom krájame do 3 milimetre hrubé pláty, ktoré ukladáme na plech s pečiacim papierom a sušíme v rúre na 130-150 stupňov asi 15-20 minút, treba sledovať, majú mať svetlú zlatistú farbu. Dobrú chuť.
Lucia M., Daniela