Keď prídu chladnejšie dni, človek len ťažko harmonizuje svoje telo so sychravým počasím, ktoré je vonku. Keď sú vonku čoraz nižšie teploty, máme tendenciu jesť menej čerstvej zeleniny a ovocia a akosi podvedome plníme bruško dobrotami, aby sme sa na zimu tak trochu „zaobalili“. Ak si chcete dopriať aspoň jeden deň očisty, pečená zeleninka spolu so zdravým feta syrom je presne to, čo poteší nie len vašu imunitu, ale aj chuťové bunky a oči
Na pečenú zeleninu budeme potrebovať:
- cviklu 2 ks
- mrkva 4ks
- polovicu zeleru
- 2 petržleny
- rukola
- feta syr
- vlašské orechy
- trošku čerstvej mäty
- med
- olivový olej 1 PL
- vínny ocot 1 PL
- citrónová šťava 1 PL
- soľ a čerstvo namleté korenie
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a zapneme ju na ventilátor, prípadne ak máte funkciu grill, využite tú. Kým sa nám rúra rozohreje, očistíme a nakrájame si zeleninku.
- Krájajte ju na rovnaké kúsky, aby sa nestalo, že sa nespraví naraz. Najlepšie urobíte, ak ju nakrájate na tyčinky, resp. pásiky. Nakrájanú zeleninu rozložíme na plech a papier na pečenie, polejeme ju olivovým olejom a citrónovou šťavou. Osolíme a okoreníme, premiešame.
- Pečieme asi 40 minút a popri pečení ju asi dva alebo trikrát premiešame. Zatiaľ čo sa zeleninka pečie, môžeme si pripraviť dressing. Zmiešame si med, olej, ocot, citrónovú šťavu a soľ s korením. Upečenú zeleninu naukladáme do misky, pokvapkáme dressingom a posypeme orieškami a feta syrom. Pridáme rukolu, mätu a ak chceme čerstvé paradajky, prípadne nakrájanú sviežu uhorku alebo papriku. Dobrú chuť.
Lucia M.