Laskonky sú naozaj vynikajúcim tipom na slávnostné pečenie. Pripravujeme ich na Vianoce, no dobre sa hodia aj na oslavy narodenín alebo svadby. Ak sa tento rok chystáte piecť na sviatky práve túto dobrotu, máme pre vás jednoduchý recept, ktorý zvládne naozaj každý. Minimum surovín, času aj roboty, to je niečo, čo v tomto zhone naozaj oceníme.
Na laskonky budeme potrebovať:
- 3 bielky
- 165 gramov cukru
- 85 gramov mletých orechov (vlašské)
- 50 gramov práškového cukru
Krém:
Pripravte si vynikajúci karamelový krém, prípadne vanilkový alebo čokoládový.
Postup:
- V miske si pomocou mixéra najskôr vyšľaháme bielky s cukrom. Používame aj vodný kúpeľ. To znamená, že do hrnca si dáme vriacu vodu a bielky šľaháme v miske nad vodnou parou. Je to preto, aby bola pena krásne hustá a lepšie spracovaná. Šľaháme na nízkych otáčkach asi 15 minút.
- Penu necháme trošku vychladnúť a následne do nej prisypeme pomleté vlašské orechy s práškovým cukrom. Výsledné cesto cez šablónu na laskonky natireme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Povrch uhladíme, zvyšok peny si zotrieme a urobíme ešte jednu laskonku navyše, ak sa nám podarí.
- Laskonky pečieme vo vyhriatej rúre na 120 stupňov asi 15 minút. Potom si rúru ztlmíme na asi 80 stupňov a laskonky dosušíme tak, že necháme trošku pootvorené dvierka. Výsledné laskonky necháme vychladnúť a zlepíme vždy s krémom. Na záver ich môžeme pofŕkať roztopenou horkou čokoládou. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.