Vianočku dnes už doma pripravujeme naozaj len zriedka. Tento fantastický a tradičný recept bol nahradený niečím jednoduchším a tým je cesta do obchodu, kde si môžete vybrať hneď z niekoľkých druhov. Nič však nenahradí domácu pohodu, vôňu pečenia a dobrý pocit z vykonanej práce. Ak hľadáte recept na naozaj dobrú domácu vianočku, ktorú si môžete dať na raňajky s lekvárom alebo maslom, vyskúšajte tento. Chutí ako kedysi, keď sme boli malí.
Budeme potrebovať:
- 250 gramov hladkej múky
- 250 gramov polohrubej múky
- 120 gramov cukru
- 150 ml mlieka
- 35 gramov kvasníc
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- 3/4 lyžičky soli
- 1 ČL citrónovej kôry
- 100 gramov rozpusteného masla
- 20 gramov rozpustenej masti
- hrozienka, sekané mandle, orechy, med (podľa chuti)
Postup:
- Múku si preosejeme a zmiešame ju spolu s cukrom, maslom a vajíčkom. Mimo to si urobíme kvások z kvasníc, cukru a ohriateho mlieka. Kvások môžeme na radiátore nechať, kým nám nezačne trošku peniť. Potom ho pridáme k múke a vypracujeme hutné cesto. V miske ho prekryjeme utierkou a necháme ešte na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
- Keď nám cesto vykysne, rozvaľkáme si ho a môžeme ho potrieť roztopeným maslom, ktoré sme si zmiešali s spolu s masťou. Cesto posypeme orechami, hrozienkami, môžeme dať aj trošku medu alebo pokojne trochu roztopenej čokolády. Následne opäť pokvapkáme maslom. Z tejto dávky môžeme mať vianočky aj dve, preto si každú môžeme dochutiť podľa preferencií.
- Vianočku upletieme. Ja postupujem tak, že si urobím klasické tri vrkoče a naskladám ich na seba. Potom ich poprepichujem drevenými špajdlami, aby sa počas pečenia nerozpadli. Vianočku pečieme asi 60 minút na 170 stupňoch. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram/instagram, Lucia M.