Vychutnávate si svoju poobednú kávu či čaj s niečím sladkým? Tieto úžasné, sladké a veľmi chutné šišky sú to pravé orechové na každé popoludnie. Čo je pri tomto recepte úplne najlepšie, je to, že príprava je jednoduchá, a aj veľmi rýchla. Nemusíte vôbec čakať, pokiaľ cesto vykysne. Vyskúšajte a uvidíte sami.
Na šišky budete potrebovať:
- 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 250 ml bieleho jogurtu
- 5 lyžíc cukru
- 1 vajíčko
- 3 lyžice oleja
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Najskôr zmiešajte jogurt, vajíčka, soľ a cukor. Pridajte sódu bikarbónu a 3 lyžice oleja. Dôkladne premiešajte. Postupne preosievajte hladkú múku a cesto premiešajte.
- Používajte ruky, aby ste presne vedeli, aká bude konzistencia cesta. Cesto by po vymiešaní malo byť vláčne, no zároveň aj elastické. Zabaľte ho do plastovej fólie a nechajte odpočívať 25 minút.
- Cesto rozdeľte na dve časti a vyvaľkajte asi 1 centimeter hrubý kruh. Pomocou skleneného pohára vykrojte krúžky a do vnútra každého urobte ešte ďalší krúžok, tak, aby vznikol klasický tvar šišky.
- Na panvicu si dajte potrebné množstvo oleja a šišky v ňom smažte z oboch strán až kým nebudú mať klasickú zlatú farbu. Šišky nechajte trochu vychladnúť a posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť.
(Lucia M.)