Ideálny na toto počasie. Pripravte si lahodný karamelový krém, do ktorého sa okamžite zamilujete. Môžete ním plniť zákusky, prípadne ho len tak vyjedať lyžičkou priamo z chladničky. Taliansky dezert s veľkolepou chuťou obsahuje aj jednu surovinu, ktorá vás možno prekvapí. Ale u nás v redakcii to bez tradičných surovín jednoducho nejde.
- 300 ml smotany na šľahanie
- 290 gramov cukru
- 200 ml mlieka
- 200 gramov tekvicových semienok
- 4 vajíčka
- 100 ml kávy
- muškátový oriešok
- štipka škorice
Postup:
- Najskôr si pripravíme karamel. 140 gramov cukru dáme do panvice a pridáme 2 PL vody. Počkáme kým sa nám cukor roztopí a za stáleho miešania si pripravíme karamel.
- Necháme ho vychladnúť. 4 žĺtky si vymiešame s mliekom a pridáme ku karamelu spolu so smotanou a kávou. Všetko dobre premiešame a privedieme opäť k varu. Krém nalejeme do keramických nádobiek, ktoré vo vodnom kúpeli dáme na plechu piecť na hodinu pri teplote 170 stupňov.
- Medzitým si opražíme tekvicové semienka a z cukru, ktorý nám ostal urobíme opäť karamel. Pridáme koreniny a na záver aj opražené tekvicové semienka. Na krém, ktorý sme vybrali z rúry na vrch navrstvíme karamelovú polevu. Necháme vychladnúť a môžeme konzumovať. Jesenná dobrota je na svete. Dobrú chuť.