Kapusta je zelenina, z ktorej by ste vedeli pripraviť naozaj čokoľvek. Medzi najznámejšie jedlo z kapusty patrí tradičná slovenská vianočná kapustnica. Tá nechýba cez Vianoce u nikoho. S kapustou môžete kombinovať aj mäso či zemiaky. My pre vás máme však ešte niečo lepšie! Nápady na výborné kapustové koláče. Ak čakáte nejakú návštevu a neviete čo im pripraviť, toto je jedna z najlepších možností!
Budeme potrebovať:
500 g kapusty
480 g múky
130 ml oleja
250 ml srvátky
2 lyžice suchých kvasiniek
1 lyžica cukru
štipka soli
štipka čierneho korenia
Postup:
Ako prvé si pripravte cesto. Zohrejte si srvátku aby bola teplá, nie však vriaca. Pridajte do nej soľ a droždie. Nechajte postáť približne 5 minút. Do cesta pridajte maslo a preosiatu múku. Cesto nechajte postáť tak hodinku. Pripravte si zatiaľ plnku. Uvarte si kapustu so soľou a čiernym korením, kým nie je úplne mäkká. Cesto si pokrájajte a rozdeľte na 10 kusov. Jednotlivé kúsky naplňte a dajte piecť na 180 stupňov až kým nie sú krásne hnedé.
Budeme potrebovať:
600 g kapusty
240 ml kyslej smotany
240 ml majonézy
1 mrkva
1 cibuľa
2 vajcia
125 g múky
štipka soli
25 g prášku do pečiva
olej
Postup:
Pri príprave tohto receptu je potrebné najprv pripraviť náplň. Nakrájanú cibuľu a mrkvu si opražte na oleji. Následne pridajte kapustu a vodu. Nechajte podusiť. Počas prípravy kapusty si pripravte cesto. Zmiešajte vajcia so soľou, do ktorých pridáte majonézu a kyslú smotanu. Múku si zmiešajte s práškom do pečiva a zmiešajte zľahka so zvyškom cesta. Polovicu cesta nalejte na vopred pripravený plech. Na cesto rozložte plnku a nalejte zvyšok cesta. Pečte pri 190 stupňoch do zlato-hneda.
Budeme potrebovať:
500 g kapusty
3 vajíčka
100 g masla
6 lyžíc kyslej smotany
6 lyžíc múky
2 lyžíc prášku do pečiva
2 lyžice oleja
štipka soli
štipka korenia
Postup:
Nakrájajte kapustu, zalejte ju roztopeným maslom, pridajte korenie, soľ a poriadne rukami premiešajte. Na prípravu cesta zmiešajte vajcia s kyslou smotanou,olejom a múkou. Cesto zmiešajte s kapustou a nalejte do formy vopred pripravenej. Pečte približne hodinu a pol.
Budeme potrebovať:
200 g kapusty
300 ml bieleho jogurtu
2 vajíčka
320 g múky
pol lyžičky sódy
50 g masla
čierne korenie
soľ
muškátový oriešok
Postup:
Osolenú kapustu opražte na panvici spolu s muškátovým orieškom a korením. Zatiaľ čo sa kapusta dusí pripravte si cesto. Vyšľahajte si jogurt s vajíčkami. Pridajte zvyšné suroviny a poriadne premiešajte. Na plech vylejte cesto naplňte kapustou a opäť zalejte. Pečte pri teplote 190 stupňov kým koláč nie je zlatý.
Budeme potrebovať:
300 g kapusty
200 g mäsa
200 ml vody
100 ml bieleho vína
100 g húb
4 vajíčka
75 ml kyslej smotany
480 g múky
190 g masla
prášok na pečenie
1 mrkva
Postup:
Ako prvé si pripravte cesto. Zmiešajte roztopené maslo spolu s múkou a práškom do pečiva. Pridajte kyslú smotanu a miešajte kým nevznikne husté cesto. Nechajte postáť 30 minút. Pripravujte si zatiaľ náplň. Mleté mäso opražte s cibuľkou. Keď začne meniť farbu prilejte víno a miešajte kým sa víno nevyparí. V druhej panvici poduste kapustu s mrkvou. V ďalšej panvici pražte cibuľu s hubami a pridajte vajíčka. Nalejte prvú polovicu cesta a naplňte ju mäsom a hubami vrch zalejte druhou polkou cesta. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.