Kyslá kapusta, plná vitamínov je perfektným bojovníkom proti chrípke. Ja osobne kapustnicu milujem a pripomína mi všetky tie príjemné momenty strávené v kruhu rodiny pri sviatkoch. Recept na túto kapustnicu som zdedila od svojej svokry a je tou najlepšou, ktorú som kedy jedla. Mali by ste si ju sami vyskúšať a pochopíte o čom píšem.
500 g kyslej kapusty
1 PL sladkej červenej papriky
1 ČL rasce
1 ČL čierneho korenie
1 menšiu klobásu
1 zemiak
1 menšia cibuľa
sušené huby
2 bobkové listy
vegetu
soľ
Najskôr si nakrájame cibuľku nadrobno, vložíme ju do hrnca a pridáme olej. Cibuľku s olejom opražíme a keď už cibuľka začína chytať farbu pridáme sladkú červenú papriku, pozor však na to, že sladká paprika sa môže pražiť maximálne 1 minútu, pretože získa nepríjemnú horkastú chuť. Potom, keď sú tieto tri suroviny upražené, pridáme do hrnca kyslú kapustu a privádzame do varu.
Pozor však na to, akú kyslú kapustu používate. My sme použili úplne čistú kyslú kapustu bez korenia, rasce či bobkového listu. Kapustu nepremývame ani nezbavujeme šťavy, pretože tá napomáha získaniu tej pravej chuti. V prípade ak máte kyslú kapustu, ktorá je už ochutená týmito prísadami, nemusíte ich už pridávať. Po pridaní kyslej kapusty a ochucovadiel akými je rasca, čierne korenie a bobkové listy, podlejeme vodou a nechávame dusiť kapustu. Ja som použila čerstvý bobkový list, preto ej tam len jeden, ak používate sušené, budete potrebovať dva.
Hríby sparíme horúcou vodou, vďaka ktorému získame ich jemnosť a mäkkosť. Do hrnca následne pridáme klobásu a hríby. Privedieme tieto ingrediencie do varu. Po zovretí a zmäknutí klobásy, ju odoberieme z hrnca. Na koniec si ošúpeme zemiak, ktorý nastrúhame na najmenšom strúhadle a pridáme do hrnca. Potom už len dochutíme soľou a vegetou. Prajem dobrú chuť!
Veronika Sedláčeková