Milovníci sladkého pozor! Máme pre vás recept na tú najsladšiu pochúťku plnú jabĺk a orechov. Príprava je trochu zložitejšia, ale ten výsledok bude stáť zato.
250 g masla
450 g múky
štipka soli
1,3 kg jabĺk
1,5 lyžičky citrónovej kôry
10 g vanilkového cukru
900 g kyslej smotany
1,5 lyžičky prášku na pečenie
100 ml vody
325 g cukru
2-3 lyžice krupice
vlašské orechy
Očistite si jablká a nakrájajte ich na malé kúsky. Dajte na panvicu, pridajte 100 ml vody a varte kým jablká nezmäknú. Pridajte krupicu aby bola hmotu hustá. Varte minútu, pridajte citrónovú kôru a nechajte vychladnúť. Múku zmiešajte so soľou, chladeným maslom a s práškom do pečiva. Poriadne premiešajte. Pridajte 200 g kyslej smotany. Dobre premiešajte.
Cesto zamieste do gule, obalte fóliou a dajte na hodinu do chladničky. Cesto rozdeľte na 15 rovnakých kusov s rozmermi približne 40 x 10 cm. Náplň rozdeľte pozdĺž okraja, napnite a zalepte okraje. Takto to spravte s každou časťou. Na plech si dajte papier na pečenie a dajte rúrky piecť na 180 stupňov až kým nie sú okraje hnedé. Vymiešajte si 700 g kyslej smotany s 250 g cukru.
Miešajte kým sa cukor nerozpustí. Keď sú rúrky upečené položte 5 na plech. Na ne rozotrite časť krému, na krém dajte 4 rúrky a opäť krém. Takto opakujte až po 1 rúrku na tú dajte krém a vložte na 4 hodiny do chladničky. Nezabudnite posypať posekanými vlašskými orechmi.
zdroj titulnej fotky: youtube, Gabriela