Chcete pripraviť nadýchaný korpus, máte chuť na sladké pečivo jemnučké ako pavučinka alebo sa chystáte upiecť neodolateľne chrumkavú slanú pochúťku? Pri každom pečení si vyberáme iný recept na rôzne druhy cesta, no je dobré ich mať všetky pekne pokope. Pripravili sme pre vás 7 najlepších receptov, vďaka ktorým si prichystáte tú najchutnejšiu pizzu, sladké zákusky alebo jemné palacinky.
Ak rada pečiete, týchto 7 skvelých receptov vás určite poteší. Vďaka nim v kuchyni vykúzlite dobroty od výmyslu sveta a vaša rodina si chuť domáceho pečiva nebude vedieť vynachváliť. Plnené pirôžky, jemné palacinky alebo teplé maslové croissanty si teraz pripravíte pomocou najlepších receptov.
170 ml vody
1 čajová lyžička sušeného droždia
2 poháre hladkej múky
1 čajová lyžička soli
1 polievková lyžica olivového oleja
Najprv si droždie zmiešame s dobre preosiatou múkou, pridáme soľ a túto sypkú zmes následne zalejeme teplou vodou. Všetko dobre premiešame a môžeme začať miesiť cesto. Miesime približne 10 minút a v prípade, že sa nám cesto veľmi lepí na prsty, pridáme trochu múky.
Vytvarovaný bochník následne natrieme olivovým olejom a vložíme do misy, ktorú prikryjeme potravinárskou fóliou. Misu s cestom potom položíme na teplé miesto a necháme stáť asi hodinu. Po uplynutí tohto času cesto vyberieme a rozdelíme na polovicu. Vytvarujeme si dva bochníčky, ktoré posypeme múkou a necháme ich znova stáť asi hodinu. Po hodine je cesto pripravené, z bochníkov môžeme ponaťahovať okrúhle tenké cesto, ktoré „ozdobíme“ surovinami na pizzu.
2 poháre hladkej múky
150 g masla
0,5 pohára cukru
10 g vanilkového cukru
štipka soli
Najprv je potrebné zmiešať ingrediencie na ochutenie, takže si do misy vysypeme vanilkový a kryštálový cukor, pridáme soľ a zmiešame. Potom môžeme pridať mäkké maslo a dôkladne vymiešame homogénnu hmotu. Na záver pridáme múku a znova miesime, pokiaľ sa nám všetky zložky dobre nezmiešajú. Takto pripravené cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň pol hodinu. Po 30 minútach ho vyberieme a môžeme vykrajovať požadované tvary.
300 g hladkej múky
150 g masla
2 až 3 polievkové lyžice mlieka (vlažné, nie studené)
1 čajová lyžička octu
1 vajce
štipka soli
Budeme pripravovať dva druhy cesta. Najprv si na dosku vysypeme polovicu múky a pridáme nakrájané maslo, ktoré by malo byť ešte tuhé. Vymiesime cesto, no pracujeme veľmi rýchlo. Potom vymiesené cesto odložíme do chladničky.
Na rade je ďalšie cesto. Do zvyšnej múky pridáme vajce, mlieko, ocot a štipku soli a znova hnetieme cesto. Keď sa už nelepí, necháme ho chvíľu na doske „odpočinúť“ asi 20 minút.
Na záver budeme cesto vaľkať. Najprv vyvaľkáme cesto, ktoré nebolo v chladničke a naň položíme bochník cesta z masla. takto zložené cesto rozvaľkáme a preložíme na tri časti horizontálne a potom vertikálne. Takto poskladané cesto necháme zabalené v chladničke pol hodinu.
Po vybratí z chladničky cesto rovnakým spôsobom rozvaľkáme a poskladáme, necháme prikryté stáť (už nie v chladničke) asi 15 minút. Po štvrť hodine postup opakujeme znova a tiež ho na záver necháme prikryté stáť. Po odležaní cesto použijeme na vybraný druh zákuska.
180 g polohrubej múky (niekto zvykne používať aj hladkú)
4 vajcia
150 g cukru
10 g vanilkového cukru
3/4 prášku do pečiva
1 dcl oleja
Najprv si oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme vanilkový i kryštálový cukor a vymiešame ich do peny. Následne pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva, olej a štipku soli a znova zamiešame. Bielky vyšľaháme na sneh a postupne ich opatrne pridávame k cestu a miešame. takto pripravené cesto môžeme dať do formy a piecť.
150 g hladkej múky
4 vajcia
100 g masla
1 čajová lyžička cukru
240 ml vody (alebo polovica vody a polovica mlieka)
štipka soli
štipka prášku do pečiva
V hrnci pridáme do vody nakrájané maslo a štipku soli a dobre miešame. Keď vodu privedieme k varu, odstavíme ju zo sporáka a naraz do hrnca vysypeme všetku múku. Začneme intenzívne miešať, až pokiaľ nevytvoríme hutnú lepivú masu.
Masu potom preložíme do misy a pomocou mixéra šľaháme s vajciami. Vajcia však pridávame po jednom, vždy najprv dôkladne zapracujeme jedno, až potom pridáme ďalšie. Cesto by malo mať izbovú teplotu a s pridaním posledného vajíčka môžeme primiešať aj štipku prášku do pečiva a cukor. Cesto potom pomocou cukrárskeho vrecúška vytláčame do požadovaných tvarov.
2 poháre hladkej múky
3 vajcia
2 polievkové lyžice oleja
2,5 pohára mlieka
štipka soli
1 polievková lyžica cukru
trochu škorice a vanilkového cukru
V mise si rozšľaháme vajcia s mliekom, cukrom a štipkou soli. Pridáme trochu škorice a vanilkového cukru a do rozmiešanej zmesi potom prisypeme preosiatu múku. pridáme olej a všetko dobre zamiešame. Cesto je lepšie, ak ho chvíľu necháme v chladničke postáť.
500 g hladkej múky
2 vajcia
200 ml vody
1 polievková lyžica slnečnicového oleja
0,5 čajovej lyžičky soli
Vajcia najprv rozšľaháme vo vode a následne k nim pridáme soľ. Túto tekutú zmes potom prelejeme k preosiatej múke, pridáme olej a začneme hniesť cesto. Miesime dlhšie, pokiaľ nedosiahneme pružné a elastické cesto. Vypracovaný bochník zabalíme do fólie a necháme postáť v chladničke. Následne ho rozvaľkáme a plníme podľa chuti.
Pripravujete cesto rovnako alebo máte vlastný overený recept? Pokojne sa oň s nami podeľte v komentároch.
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru