Tiramisu je lahodný dezert, ktorý pozná hádam každý a jeho jedinečná chuť opantala chuťové poháriky ľudí po celom svete. Receptov na tento skvelý zákusok je mnoho a všetky sa niečím trošku líšia. Dnes vám však prinášame recept na tiramisu, ktorý je obohatený o chuť hrozienok a orechov. Zaujímavá kombinácia je zárukou famóznej dobroty, ktorá sa minie skôr, ako sa nazdáte. Ponúknite svojim hosťom pri najbližšej príležitosti tento vláčny dezert, ktorý sa výborne hodí do teplého počasia.
Výhodou tohto receptu je, že sa v ňom nenachádzajú vajíčka, preto sa nemusíte báť jeho konzumácie najmä v teplejšom počasí. Toto tiramisu si pripravíte veľmi rýchlo a po jeho vychladnutí ho môžete ihneď konzumovať. Žiadne pečenie a postávanie pri horúcej rúre, žiadne zložité postupy ani množstvo drahých ingrediencií. Tento dezert je hotovým pokladom pre milovníkov sladkostí.
približne 200 g detských piškót
1,2 litra mlieka
3 balíčky vanilkového pudingu
10 polievkových lyžíc cukru
200 g nasekaných vlašských orechov
2 polievkové lyžice cukru (na zmiešanie s orechmi)
50 g hrozienok
1 polievková lyžica kakaa
150 ml mlieka (na zmäkčenie piškót)
najprv si pripravíme formu, v ktorej budeme robiť tiramisu. Na jej dno naukladáme polovicu prichystaných piškót tak, aby sme zakryli celú plochu. V pohári si následne rozmiešame kakao v 150 ml mlieka, ktoré môžeme mierne zohriať. Kakaovým mliekom potom pomocou lyžice pokvapkáme piškóty.
Následne si zmiešame drvené alebo jemne mleté vlašské orechy s dvoma polievkovými lyžicami cukru. Polovicou orechovej zmesi následne posypeme piškóty. Potom vezmeme polovicu sušených hrozienok a rovnomerne nimi posypeme vrstvu piškót s orechmi.
Vanilkový puding uvaríme v mlieku, do ktorého pridáme cukor. Keď je puding hotový, polovicu z neho vylejeme na piškóty vo forme a pekne uhladíme. Potom vezmeme zvyšné piškóty a znova ich rovnomerne naukladáme na vrstvu vanilkového pudingu. Pokvapkáme ich zvyškom kakaového mlieka a posypeme mletými orechmi a hrozienkami. Na to potom vylejeme všetok puding, ktorý nám ostal a úhľadne ho zarovnáme. Vrch posypeme kakaom a takto pripravený dezert vložíme do chladničky.
Na chladenie postačí 4 až 5 hodín, no ideálne je nechať dezert v chladničke celú noc. Potom tiramisu krájame na kúsky a môžeme podávať.
Ideálny dezert najmä v horúcom letnom počasí. Vynikajúco schladí a navyše nie je veľmi presladený.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), nosalty.hu