Lahodná vychladená torta s jemným pudingovým krémom, nadýchanou šľahačkou a banánmi vás dostane do kolien. Dezert ako stvorený do horúcich letných dní, ku káve alebo ako chutná dobrota k sviatku. Pripravíte si je veľmi jednoducho bez pečenia a všetci sa po nej budú len tak oblizovať!
Vďaka nasledujúcemu receptu si ju môžete pripraviť aj vy.
Základ
350 g sušienok Oreo
75 g masla
Puding
1/3 pohára (60 g) hladkej múky
1/3 pohára (60 g) cukru
5 žĺtkov
500 ml mlieka
3 až 4 banány
šťava z 1 až 2 citrónov
400 g smotany na šľahanie (dobre vychladenej)
1 polievková lyžica cukru
1 a 1/2 lyžičky želatíny do šľahačky (alebo smetafix)
25 g horkej čokolády
Na prípravu pudingu si najprv potrebujeme v hrnci vymiešať žĺtky s cukrom na nadýchanú krémovú hmotu. Potom do nej postupne vmiešame hladkú múku a keď vymiešame hustejšiu zmes, postupne môžeme prilievať mlieko. Miešame stále kuchynskou metličkou, aby sa nám nevytvorili hrudky. Potom hrniec postavíme na sporák a na malom ohni zahrievame za stáleho miešania. Neustále miešame kuchynskou metličkou a keď zmes začne vrieť, môžeme aj ponorným mixérom, aby sme vytvorili dokonale hladký a jemný puding. Keď zmes vrie, varíme pokiaľ nezískame hustotu pudingu a potom môžeme odstaviť zo sporáka. Prelejeme do nekovovej misy alebo nádoby a necháme úplne vychladnúť, prípadne po chvíli vložíme do chladničky.
Na spodok torty pripravíme sušienkový základ z oreo keksov. Tie dáme do uzatvárateľného igelitového vrecúška a pomocou valčeka alebo tĺčika ich rozmrvíme až na celkom jemnú zmes bez väčších kúskov. Rovnako môžeme dať všetky sušienky do mixéra a získame jemnú krehkú zmes z keksov. Potom k nim pridáme roztopené maslo a všetko dobre premiešame. Zmes potom natlačíme do formy s priemerom 24 cm a poriadne pritlačíme rovnomerne po celom dne. Zo zmesi urobíme aj okraje, asi 2 až 3 cm vysoké. Keď „cesto“ utlačíme na dno a okraj, môžeme ho vložiť do chladničky.
Banány si ošúpeme a nakrájame ich na kolieska. Zo všetkých strán ich pokvapkáme citrónovou šťavou, takže najlepšie ich je dať do misky, pridať šťavu a pekne pootáčať. Banány vďaka šťave nezhnednú a ostanú v koláči pekne sfarbené. Keď máme puding dobre vychladený a sušienkový základ bol v chladničke aspoň 1 hodinu, môžeme na neho dať všetku pudingovú masu. Rovnomerne ju rozotrieme a následne na to poukladáme kolieska banánov. Jemne ich vtlačíme do pudingu a tortu na chvíľu vložíme do chladničky.
Do hrnca sa vysypeme želatínu a zalejeme ju asi 1/4 pohára vody a všetko dobre zamiešame. Ohrievame na malom plamenia stále miešame. Keď sa želatína vo vode celkom rozpustí, stiahneme zo sporáka a ihneď vylejeme do misky a tú vložíme do ďalšej misy so studenou vodou. Následne si dobre vychladenú smotanu na šľahanie vyšľaháme s lyžicou cukru na nadýchanú šľahačku a pred koncom k nej pridáme ochladenú vodu so želatínou. Ešte chvíľu šľaháme a potom hotovú šľahačku rozotrieme rovnomerne po torte. Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli a pokvapkáme ňou celú tortu (môžeme ju dať do vrecúška, odstrihnúť rožok a cez malú dierku polievať).
Tortu necháma zatuhnúť a môžeme podávať. Ak máte čas, tortový základ a pudinf si pripravte v deň vopred. Potom nalejte puding na základ a nechajte do ďalšieho dňa v chladničke. Prajeme vám dobrú chuť!
Jana, kwestiasmaku.com