Rezy plné lahodného a jemného pudingu, ktorý vytvára dokonalú kombináciu so slivkami a čokoládovou polevou. Kakaový korpus ľahší ako obláčik je zároveň šťavnatý a nesmierne voňavý vďaka sirupu. „Opité“ slivkové rezy sa hodia na každú oslavu či posedenie s priateľmi alebo rodinou. Aj tí najväčší gurmáni ocenia tento kulinársky skvost.
Pripraviť si ho môžete vďaka nasledujúcemu receptu.
Budeme potrebovať:
Na vrch
400 g sušených sliviek
250 ml vody
3 polievkové lyžice cukru
1 pohár alkoholu (napríklad rum, amaretto, malibu, vodka)
200 g čokolády
3 lyžice oleja
Na korpus
4 vajcia
1/2 pohára kryštálového cukru
1/2 pohára hladkej múky
1/4 pohára zemiakového škrobu
1/3 pohára kakaa
1 kávová lyžička prášku do pečiva
250 g masla
700 ml mlieka
3 žĺtky
1 smotanový puding
1 polievková lyžica hladkej múky
1 polievková lyžica zemiakového škrobu
1 balenie vanilkového cukru
2/3 pohára práškového cukru
Postup:
Najprv si pripravíme slivky, ktoré dáme do hrnca spolu s cukrom, ak používame rum alebo vodku (pri sladkom alkohole ako je napríklad amaretto to nie je potrebné). Pridáme aj vodu a necháme zovrieť. Potom stiahneme plameň na minimum a necháme variť asi 5 minút, respektíve pokiaľ slivky nezmäknú. Netreba to však preháňať, aby sa slivky nezačali rozpadávať. Slivky precedíme a zliatu vodu si necháme na neskôr (bude potrebná na korpus). Uvarené slivky zalejeme alkoholom a necháme stáť minimálne hodinu. Ideálne ich však do alkoholu namočíme už v predchádzajúci deň.
Na prípravu korpusu sú najvhodnejšie vajcia, ktoré sme nechali stáť pri izbovej teplote. Oddelíme si žĺtky od bielkov a bielky potom šľaháme na nadýchaný sneh, do ktorého následne po lyžiciach pridávame cukor. Po pridaní cukru šľaháme ešte chvíľku, kým nie je sneh hustý, nadýchaný a lesklý. Rovnako si vyšľaháme žĺtky na svetlú nadýchanú hmotu. Potom si v ďalšej mise zmiešame suché ingrediencie na korpus – múku, škrob, kakao a prášok do pečiva a všetko dôkladne premiešame. Zmiešané suché ingrediencie vmiešame do žĺtkovej masy, dobre premiešame a následne postupne vmiešavame sneh z bielkov tak, aby nám nespadol. Nešľaháme, iba miešame vareškou či gumenou lopatkou.
Masu na korpus vylejeme do vymastenej formy vyloženej papierom na pečenie (forma na dané množstvo surovín má 20 x 30 cm) a pečieme asi 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Po upečení korpus z formy nevyberáme ale necháme ju v nej voľne vychladnúť. Keď už korpus nie je horúci, polejeme ho cukrovou vodou, ktorú sme si odložili z varenia sliviek. Rovnako pridáme zvyšok alkoholu, ktorý sa nevpil do sliviek, keď v ňom boli namočené (nemusíte využiť všetok alkohol).
Kým sa nám korpus pečie, môžeme si pripraviť pudingový krém. Maslo, ktoré sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote si nakrájame na kocky. Následne si vymiešame žĺtky s 1/2 pohára mlieka, pudingom, hladkou múkou a škrobom. Vymiešame tak, aby sme nemali žiadne hrudky a ingrediencie sa prepojili. Zvyšok mlieka vylejeme do hrnca, pridáme k nemu vanilkový cukor a varíme, pokiaľ sa cukor nerozpustí a zmes nebude chvíľku pred zovretím. Ešte predtým, ako by nám mlieko vypenilo začneme do hrnca vlievať zmes zo žĺtkov, múky a škrobu, ktorú sme si pripravili. Veľmi rýchlo miešame, pretože nám začne hustnúť na puding. Necháme puding prevrieť a keď je dostatočne hustý, stiahneme ho zo sporáka a necháme vychladnúť na chladnejšom mieste. Následne si v miske vymiešame mäkké maslo s práškovým cukrom, až kým nezískame jemný nadýchaný krém. Potom k nemu po lyžiciach primiešavame vychladnutý puding. Hotový puding potom vylejeme na vychladený korpus, rovnomerne rozotrieme a na vrch naukladáme slivky. Jemne ich vtlačíme do pudingu a necháme koláč tuhnúť v chladničke.
Na záver už stačí len roztopiť čokoládu s olejom vo vodnom kúpeli a vyliať ju na chladný koláč. Znovu necháme tuhnúť a následne môžeme podávať. Prajeme vám dobrú chuť!
Jana, kwestiasmaku.com