Práve teraz, keď si môžeme vyberať z množstva ovocia i zeleniny, ktoré sme si doma vypestovali padne vhod recept, vďaka ktorému môžeme naše zásoby zužitkovať. Ak máte doma skoré jabĺčka alebo si ich viete zakúpiť od farmára – bod pre vás. Samozrejme sa však zaobídete aj s tými z obchodu a doma si následne môžete upiecť voňavé, sladučké a chrumkavé pečivo. Je jemné a neuveriteľne šťavnaté. Určite na neho zlákate malých aj veľkých. Dajte si však pozor! U nás doma si už nejeden nedočkavý maškrtník popálil jazyk na ešte horúcich jablkových taštičkách či rožtekoch. Sú jednoducho neodolateľné.
Žiadna zdĺhavá práca a chvíľu už máte chutnú dobrotu na stole.
300 ml Sprite
2 jablká
300 g masla
300 g lístkového cesta
1 pohár cukru
trochu vanilkovej arómy
trochu škorice
vajce na potretie
Jablká ošúpeme a vyberieme im jadrovníky. Potom ich nakrájame na malé kocky a dáme ich do hrnca. Pridáme k nim Sprite, vanilkovú arómu, škoricu a cukor a necháme chvíľu dusiť. Následne pridáme aj maslo a ešte chvíľu dusíme, pokiaľ nie sú jablká úplne mäkké. V zmesi však môžu ostať menšie kúsky jabĺk. Takto uvarenú a pripravenú zmes dáme bokom, aby trošku vychladla. Zatiaľ si pripravíme lístkové cesto, ktoré si rozložíme a nakrájame na štvoruholníky a následne ich diagonálne prekrojíme. Do stredu každého kúska dáme trochu jablkovej náplne a okraje potrieme vyšľahaným vajíčkom. Následne okraje uzatvoríme a môžeme si pomôcť aj vidličkou, ktorou okraje zalepíme a vytvoríme aj vzor. Ak nechcete vytvárať taštičky, jednotlivé kúsky môžete rolovať aj ako rožteky.
Takto pripravené jablkové taštičky potom jednu po druhej potrieme vajíčkom, aby boli po upečení zlatisté a chrumkavé. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov, no len prvých 10 minút. Potom na rúre stiahneme teplotu na 170 až 180 stupňov a dopekáme ešte 20 minút, recepktíve dovtedy, pokiaľ nebudú taštičky na povrchu pekné zlatisté.
Na taštičky môžete pred pečením pokojne vyrezať rôzne ornamenty nožom, alebo ich len prerezať do kríža, čím vytvoríte malý minimalistický vzor. Po upečení taštičky posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Rovnako, ako jablká, môžete využiť aj iné ovocie, ktoré máte doma. Napríklad slivky či marhule. Oplatí sa rôzne druhy i skombinovať a vytvoríte tak jedinečné chute. Fantázii sa predsa medze nekladú. Prajeme vám dobrú chuť!
Jana