Koláč, ktorý zvyknem pripravovať aj večer či na chalupe. Príprava zaberie ani nie 10 minút a upečený je do pol hodinky. Výhodou je to, že nepotrebujete žiadnu kuchynskú váhu, žiadne odmerky a ani žiaden mixér či šľahač. Stačí len zmiešať suroviny, naukladať ovocie podľa chuti a šup s ním do rúry. Vďaka nasledujúcemu receptu si aj vy môžete dopriať jemné, nadýchané a ľahko trasľavé cesto plné šťavnatých sliviek v kombinácii s makom. Garantujeme vám, že tejto dobroty sa nebudete vedieť ojesť. U nás z plechu mizne ešte teplý.
Bleskový hrnčekový koláč s ktorým nie je žiadna robota. Dokonca cesto nemusíte ani šľahať. Stačí vám hrnček na odmeranie množstva a zopár bežných surovín.
asi 20 sliviek
4 vajcia
3 hrnčeky hladkej múky
1/2 hrnčeka oleja
1 a 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
1 hrnček perlivej minerálky
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
trochu škorice alebo škoricového cukru
2/3 hrnčeka mletého maku
práškový cukor na posypanie
tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
Hrnček, ktorý je použitý na prípravu má objem 250 ml.
Do misy si rozbijeme všetky 4 vajcia a pridáme kryštálový cukor. Pomocou kuchynskej metličky všetko dôkladne vymiešame. Miešame rýchlo asi minútu až 2, aby sa nám cukor trochu rozpustil a hmota bola jasnejšia a nadýchanejšia. Následne k tejto vaječnej zmesi pridáme perlivú minerálku (akúkoľvek) a slnečnicový olej. Znovu všetko dôkladne pomocou metličky premiešame. Potom si pripravíme hladkú múku, ktorú si zmiešame s balíčkom prášku do pečiva a vanilkovým cukrom. Suché ingrediencie zmiešame a potom pomocou sitka preosejeme k vajciam. Znovu všetko poriadne vymiešame metličkou, až pokiaľ nemáme hustú jednoliatu hmotu.
Vysoký veľký plech na pečenie vymažeme maslom alebo margarínom a vysypeme doň napríklad hrubú múku. Keď je nalepená na dne i okrajoch, môžeme na plech vyliať všetku zmes na koláč. Potom začneme ukladať pripravené a nakrájané slivky. Slivky musíme dôkladne umyť, rozdeliť na polovice, odstrániť kôstky a ukladať šupkou nadol a dužinou nahor (aby neskôr pustili šťavu do makovej posýpky).
Slivky môžeme nakrájať aj na menšie kúsky ako polovice alebo môžeme použiť akékoľvek iné ovocie (ak nemáte čerstvé, môže byť aj kompót). Cesto by malo byť husté tak, aby sa slivky len mierne zaborili ale prakticky ostali ležať na jeho povrchu. Slivky potom poprášime škoricou alebo škoricovým cukrom. Posypeme ich mletým makom, do ktorého vmiešame iba trošku práškového cukru. Takto prichystaný koláč pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 25 až 30 minút, podľa nastavenia rúry.
Koláč by mal narásť a na vrchu by sa mal upiecť do zlatista. Či je dostatočne upečený zistíme pomocou špáradla zapichnutého v strede. Nezabudnite, že by ste ho nemali kontrolovať skôr, ako prejde 20 minút, pretože po otvorení rúry by mohol spľasnúť a následne už viac nenarastie.
Po upečení vyberieme z rúry a celý posypeme práškovým cukrom. Prajeme vám dobrú chuť!
Jana