Každý kto má rád mäsité jedlá, má určite rád aj fašírky. Ale čo tak pripraviť zdravé fašírky, bez vyprážania? Ponúkam vám skvelý recept, ako si pripraviť zdravé fašírky, ktoré môžete obaľovať semiačkami od výmyslu sveta. My sme použili chia semiačka, quinou, slnečnicové semiačka, mandle a čierny sezam. Ako prílohu si môžete zvoliť zeleninu, či zemiaky, ba aj ryžu, či bulgur. Pečené fašírky sú oveľa zdravšie, než tie „klasické“ vyprážené, najmä preto, že nie sú pripravované na oleji, ale aj preto, že nie sú obaľované v strúhanke, ale v semiačkach, no a semiačka majú nespočetné množstvo priaznivých účinkov pre naše telo. Prajem dobrú chuť!
500 g mletého mäsa (ideálne morčacieho)
rôzne druhy semiačok (chia, sezamové…)
olivový olej
štipku čierneho korenia
štipku grilovacieho korenia
štipku soli
Mleté mäso si vložíme do misky. Následne pridáme čierne korenie, soľ a grilovacie korenie. Prípadne ak chcete, môžete pridať aj jedno vajíčko, ale ja osobne tieto fašírky pripravujem bez vajíčok, pretože to uľahčuje ich prípravu.
Potom mäso zmiešame s korením a vytvarujeme si z neho guličky. Pripravené mäsové guličky obaľujeme v spomínaných semiačkach. Mne osobne najviac chutili tie s chia semiačkami, ale pokojne experimentujte a obaľujte ich v tom, čo vám najviac chutí. Ak chcete použiť zemiakovú prílohu, pokojne ich môžete dať aj na jeden plech.
Zemiaky nakrájame, dochutíme vegetou, soľou, môžme k nim pridať aj inú zeleninu, napríklad mrkvu, aj fašírky aj zemiaky jemne polejeme olivovým olejom a dáme ich piecť do rúry na 200 stupňov, na cca 30 minút. Dobrú chuť.
Veronika Sedláčeková