Máte radi čučoriedky v spojení s krémovým mascarpone? Potom je cheesecake ideálnou voľbou. Tento koláč nie je náročný na prípravu a v tomto období poteší viac ako zmrzlina. Čučoriedky pokojne vymeňte za iné ovocie, ak na ne nemáte chuť, no pre mňa sú ideálnou voľbou.
100 gramov múky
2 PL cukru
polovica kypriaceho prášku
60 gramov masla
1 žĺtok
500 gramov jemného tvarohu (alebo mascarpone)
250 gramov mascarpone
2/3 hrnčeka cukru
1 vanilkový puding
1 vanilkový cukor
1 vajíčko
čučoriedky
Pripravíme si okrúhlu tortovú formu, ktorú môžeme ale nemusíme vystlať papierom na pečenie. V miske si zmiešame múku, roztopené maslo, cukor, kypriaci prášok a žĺtok. Vypracujeme hutné cesto, akúsi drobenku. Cesto natlačíme do formy a dáme asi na 20 minút do chladničky. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a korpus si upečieme tak, aby chytil zlatú farbu. Pečie sa 15-20 minút.
Medzitým si mixérom vymiešame mascarpone s tvarohom, cukrom, pudingom, vanilkovým cukrom. Na záver pridáme aj jedno vajíčko. Krém vylejeme na korpus a na vrch dáme čučoriedky. Pečieme ešte ďalších 30 minút. Potom cheesecake necháme chladiť a môžeme ho ešte dozdobiť čerstvými čučoriedkami. Dobrú chuť.
Lucia M.