Bábovka vo väčšine z nás evokuje spomienky na detstvo a na staré mamy, ktoré nám ich pripravovali, čo vôbec nie je náhodou. Práve názov sladkého pečiva – bábovky, vznikol v spojitosti so starými mamami, resp. babkami. Sú dve teórie popisujúce vznik tohto slova. Prvým je práve tradícia starých mám, ktoré pečú bábovky pre vnúčatá a tá druhá teória tvrdí, že forma na pečenie bábovky má pripomínať tvár starej ženy. Sú to zaujímavé teórie, ale podľa mňa by sme to mohli spájať aj s tým, že bábovka je druhom sladkého pečiva, ktorý nikdy nestarne a „nevyparí“ sa z našich jedálníčkov, aj vďaka tradíciám.
2 hrnčeky hladkej múky
1 hrnček trstinového cukru
1 hrnček mlieka
pól hrnčeka oleja (ideálne kokosového)
3 vajíčka
1 kypriaci prášok na pečenie
1 vanilkový cukor
brusnice
granko
Do misy vložíme múku, cukor, mlieko, vajíčka, olej, kypriaci prášok a vanilkový cukor a následne tieto ingrediencie zmiešame mixérom. Pripravíme si bábovkovú formu, ktorú potrieme olejom a obsypeme z vnútornej strany hladkou múkou, čo slúži na jednoduchšiu manipuláciu po upečení bábovky. Do olejom potretej a múkou obsypanej formy vylejeme asi polovicu, pokojne aj o niečo viac z cesta.
Vložíme na vrch cesta brusnice (tie sa však pri pečení dostanú do vrchnej časti bábovky),
potom brusnice zasypeme grankom, podľa vašej vlastnej chuti. Potom nalejeme zvyšnú časť cesta – pokryjeme práve nasypané granko a po tom, ako sme doliali aj zvyšné cesto, opäť posypeme grankom a dáme piecť na 180 stupňov, približne na 30 minút, pričom ju však stále kontrolujeme.
Dobrú chuť!
Veronika Sedláčeková