Palacinky, to je hádam slabosťou nás všetkých. Obrovskou výhodou palaciniek je to, že takmer každý v nich dokáže nájsť tú svoju obľúbenú príchuť – niekto ich miluje nasladko, iný naslano, niekto so slaninou, niekto s bryndzou a iný zas s čokoládou, či ovocím. Variácií je nespočetné množstvo. Zaujímavosťou je, že palacinky majú pôvod už v starovekom Grécku, teda sú známe už od 6. storočia, no a nečudo, že sa palacinky rozšírili do celého sveta a stala sa z nich tak obľúbená pochúťka.
Palacinky:
125 g hladkej (špaldovej) múky
2 vajíčka
350 ml mlieka
1 polievková lyžica oleja
štipka soli
štipka cukru
1 jablko
štipka masla
trstinový cukor
Do misy (ideálne vyššej, keďže budeme používať ručný mixér) vložíme všetky spomenuté ingrediencie, teda: múku, vajíčka, mlieko, olej a štipku soli a cukru. Ručným mixérom rozmiešame cesto. Po tom, ako sme si cesto zamiešali, necháme ho odstáť asi 30 minút.
Potom si veľmi jemne (tenkou vrstvou) potrieme panvicu – pozor, len pri prvej palacinke! Aj z toho dôvodu sme použili olej do cesta, aby sme ho potom nemuseli požívať na panvici. Palacinky pečieme, kým nezískajú peknú zlatistú farbu.
Ošúpeme si jablko a nakrájame ho na malé kocky. Následne si pripravíme panvicu, do ktorej vložíme kúsok masla a cukor. S maslom to však netreba preháňať, keďže jablká obsahujú šťavu po tom, ako jablká pustia šťavu, bude to ideálna konzistencia. Jabĺčka smažíme pokiaľ nezmäknú a kým sa trošku skaramelizujú s cukrom. Prajem dobrú chuť!
Veronika Sedláčeková